Spela brädspel eller träna benen som Selänne – Dorissalen är Sibboseniorernas nya aktivitetshöjare

Ljust, fräscht och rymligt är det nya, aktivitetsfrämjande tillskottet för seniorer i Sibbo. Lindahemmets terapibassäng blev Dorissalen där kommunens äldre till exempel kan motionera, pyssla, sjunga eller bara trivas tillsammans. Bild: Kristoffer Åberg

Spela brädspel, pyssla eller träna benmusklerna på en likadan manick som hockeylegenden Teemu Selänne, bland annat det kan seniorerna på Lindahemmet i Söderkulla sysselsätta sig med i husets nya Dorissal.

– Doris är en allaktivitetslokal som formar sig till mycket, säger Veronica Fellman, vd på Servicehusstiftelsen i Sibbo.

Den som upplever att den rektangelformade lokalen på nedre botten i Lindahemmet känns bekant har helt rätt. Dorissalen, som seniorhusets, nya allaktivitetssal ligger nämligen på samma plats där terapibassängen fanns tidigare.

Eller för att vara helt korrekt ligger bassängen kvar fortfarande – den tomma poolen är ordentligt inkapslad under mys- och hobbyrummets nylagda golv.

Beslutet om att stänga poolen fattades för cirka tre år sedan. Bassängen hade krävt en dyr och omfattande renovering, och därför tänkte man om. I stället för terapisim – som lockade flera babyer än seniorer – valde stiftelsen att satsa på seniorerna och efterlyste tips och önskemål om hur lokalen kunde utnyttjas bättre.

Ljust, gemensamt rum

Resultatet blev Dorissalen som kom till via en donation av Doris Weckman – därav namnet. Sedan hösten har Lindahemmets äldre ett ljust och fräscht rum att besöka, enskilt eller i grupp, på egen hand eller för att delta i något lett program.

Doris är en allaktivitetslokal som formar sig till mycket.

– Här finns två motionsapparater av den typen som finns på gym. Hockeyspelaren Teemu Selänne lär ska ha en likadan benpress som den här, säger Veronica Fellman och visar upp en smart gymmojäng där vikterna kan ställas in elektroniskt.

I rummen som tidigare var vikta för omklädning finns några låsbara skåp kvar. Här kan seniorerna låna till exempel stora gymnastikbollar, hantlar och yogamattor. Plats finns här också för Lindahemmets ergoterapeuten Sandra Granqvist.

– Tanken att är att seniorerna kan motionera lite på egen hand, alternativt haka på ledd gymnastik. Nu under coronatiden har vi förstås inte kunnat ordna så mycket gemensamt program för boendena, säger Veronica Fellman.

Doris Weckman testamenterade sitt sommarhus åt Servicehusstiftelsen i Sibbo. Det var svåranvänt för seniorerna så huset såldes och med intäkterna byggdes den uttjänta bassängen i Lindahemmet om till allaktivitetsrum berättar Veronica Fellman. Bild: Kristoffer Åberg

Myshörna med glöd

En liten myshörna med piano, karaokemaskin, böcker och brädspel har inretts i bortre änden forna bassänglokalen. Som trivselhöjande faktor i vrån som tidigare fungerade som förråd för flytkorvar och vattenleksaker finns nu en låtsas-öppen spis.

– En riktig brasa kan vi förstås inte ha, men det är trevligt också så här, säger hon och gör en gest mot några klabbar som glöder på elektronisk väg, misstänkt lika äkta vara.

Nu under coronatiden har vi förstås inte kunnat ordna så mycket gemensamt program för boendena.

Poängen med Dorissalen är att aktivera seniorerna och hjälpa till att skapa meningsfullt innehåll i vardagen. Det ordnas regelbundna programpunkter och aktiviteter men i salen kan också bokas till exempel för att duka fram födelsedagskaffe.

För ett viktigt innehåll står också projektet Kultur i hemmet som pågår till och med 2023. Nora Ahola arbetar med satsningen som har som mål att nå ut till flera seniorer, bosatta runtom i Sibbo.

Du kan läsa mera om projektet här.

Finansieringen kommer från social– och hälsovårdsministeriet tippningsmedel.