Spanska tongångar ljuder i Sibbo

LYRISK OPERA. Mexikansk-amerikanska sopranen Beatriz Macias och pianisten Tuomas Nikkanen bjuder på spanska tongångar i Hindsby på allhelgonakvällen. Bild:

Una Noche de Zarzuela heter allhelgonadagens musikkväll på restaurang Tila i Hindsby. Den här gången är det spansk musik som klingar i hjärtat av Sibbo storskog.

Det är sopranen Beatriz Macias och pianisten Tuomas Nikkanen som hämtar spanska fläktar till Hindsby. Konserten Una Noche de Zarzuela bottnar i den lyriska spanska operan zarzuela vars namn kan härledas till det spanska ordet för björnbär, zarza.

Historien bakom operan går tillbaka till Palacio de la Zarzuela, det spanska kungahusets residens i Madrid som omgavs av björnbärsbuskar. Musikstilen som innehåller talade dialoger, sång och orkesterackompanjemang föddes på 1600-talet i palatsets teater. Drygt 200 år senare fördes genren ut i världen av med kompositörer som Ruperto Chapi och Tomás Bretón.

Mexikansk-amerikanska Beatriz Macias är ett av dagens mest intressanta och mångsidiga nya ansikten inom klassisk musik. Hon började sin karriär som flöjtist men är nu en stigande soliststjärna på den internationella musikarenan. Förutom solokonserter har Macias sjungit tillsammans med flera europeiska kammar- och symfoniorkestrar.

På konserten i Sibbo tolkar Beatriz Macias den lyriska och dramatiska zarzuelan för en finländsk publik. Tuomas Nikkanen på piano hjälper till att locka fram musikstilens typdrag.

Una Noche de Zarzuela på restaurang Tila, Knutersvägen 262, 04130 Sibbo, den 2 november klockan 18.30. Biljetter 25 euro, 50 euro med supékort inkluderat, fås via tiketti.fi.

Mer läsning