Spännande kväll för partierna – följ liverapporteringen här

I kväll klarnar det vilka tretton som blir invalda i EU-parlamentet från Finland för nästa femårsperiod. Bild: Niklas Tallqvist

Samlingspartiet ser ut att behålla sin position som största parti Europavalet i Finland. SDP och De gröna är på väg att ta ett tilläggsmandat medan SFP riskerar att förlora sitt enda. Så ser det ut när nästan alla förhandsrösterna räknats.

I resultattjänsten kan du följa med rösträkningen.

SDP och De gröna är på väg att vinna var sitt tilläggsmandat i EU-valet i Finland efter att nästan alla förhandsröster räknats. Samlingspartiet behåller däremot ohotat sin position som största parti med 20,9 procent.

– Det ser ut som att vi tar en valseger, säger Petteri Orpo (Saml) omedelbart efter beskedet.

Samlingspartiet har tre mandat i Europaparlamentet. SDP är på väg att vinna ett tilläggsmandat och öka från två till tre med 16,7 procent av förhandsrösterna. De gröna är på väg att bli tredje största parti med 14,4 procent. Det räcker för två mandat, ett mer än i dag.

– Det ser lovande ut, det lutar mot en valseger, säger Antti Rinne (SDP).

– Ett mycket bra resultat i det här skedet, säger Pekka Haavisto (Gröna).

Centern ser ut att gå på ännu en valförlust, precis som i riksdagsvalet. I EU-valet samlade Centern 13,7 procent av förhandsrösterna och är på väg att tappa sitt tredje mandat.

– En stor besvikelse, men ändå bra att vi behåller två mandat, säger Juha Sipilä (C).

Sannfinländarna ligger på 13,1 procent, vilket är så gott som samma resultat som 2014 (12,9). Det räcker för fortsatt två mandat.

Vänsterförbundet ligger på 7,4 procent vilket berättigar till fortsatt ett mandat.

Svenska folkpartiet riskerar att förlora sitt enda mandat, men det är skäl att minnas att partiets väljare traditionellt röstar flitigt på den egentliga valdagen. SFP ligger på 5,3 procent efter förhandsröstningen. Även KD ligger på 5,3 procent och ser ut att stanna utanför EU-parlamentet.

Mer läsning