Spännande grundserieavslutning väntar för ÅIF – Boman tillbaka efter knäskadan

TILLBAKA. ÅIF:s Bianca Boman är tillbaka efter en svår knäskada. Bild: Tommi Willberg

Två matcher återstår av grundserien i damernas innebandyliga. I ligagrupp B är Ådalens IF inblandad i en pirrig fajt i kampen att undvika ligakvalets första fas.

Ådalens IF:s damer tog på tisdagen en viktig seger över gruppjumbon LoSB med siffrorna 5–2 (2–0, 1–1, 2–1). I och med segern är ÅIF alltjämt med i kampen om en plats bland de fyra bästa i ligagrupp B. Gruppens två bästa lag går vidare till FM-slutspelet medan lagen på placeringarna 5-8 spelar i ligakvalets första fas där femman möter åttan, sexan ställs mot sjuan och matchparens förlorare hamnar i nedflyttningskvalet. Grupptrean och -fyran inleder sitt "sommarlov" efter grundserien och får i god tid inleda förberedelserna för ligasäsongen 2020-21.

För ÅIF var segern över LoSB lagets fjärde på de sju senaste matcherna och säsongens åttonde totalt.

– Jag tycker vi spelade bra hela matchen. Men vi hade massor av chanser som vi borde ha gjort mål på i början. Vi gjorde det lite svårt för oss själva, säger ÅIF:s Bianca Boman.

ÅIF har samlat in 27 poäng och är femma i gruppen, en poäng från fjärdeplatsen och Welhot, som Sibbolaget möter i grundserieavslutningen. ÅIF:s nästa match är mot Pirkat: grupptrea med 31 insamlade poäng. NST flåsar ÅIF i nacken med samma poängsumma men med tre matcher kvar att spela.

Läget är med andra ord vidöppet inför slutspurten. Det enda som ÅIF kan påverka är dess eget spelet.

– Det är viktiga poäng för oss men också för de andra (Pirkat, Welhot). Det kommer att bli jättehårda matcher. Vi borde ju vinna över dem och så får vi se vad det betyder. Det beror också mycket på hur de andra lagen spelar, säger Boman.

Knäskada

Boman spelade bara sin tredje ligamatch för säsongen. För ett knappt år sedan skadade hon sitt knä illa. Hennes främre korsband slets av och också menisken fick sig en smäll.

– Knäet operaredes i mitten av februari och det tog ungefär nio månader innan jag kunde träna med laget igen. En ganska lång tid, berättar Boman.

– Det var jättetungt – både fysiskt och psykiskt. Då det hände så ville jag inte riktigt tro att det var sant vad läkaren sade. Men nu är jag jättelycklig att jag orkade mig och att jag inte kom tillbaka för tidigt.

Förra säsongen snittade Boman en poäng per match i grundserien. I år har hon fortsatt på samma sätt: tre poäng på lika många matcher. Mot LoSB var hon en av ÅIF:s fem olika målskyttar tillsammans med Ella-Maria Ahtiainen, Nelly Baumgartner, Iida Hakulinen och Viktoria Myllylä.

Flytet hittades snabbt, trots det långa skadeuppehållet.

– Det har gått bra, jag är jättenöjd. Jag har kommit bra in i laget och det känns jätteroligt, precis som förut, säger Boman leende.

Chefstränaren Sami Vidgren har placerat Boman i samma kedja med Hakulinen och bekanta radarparet Emma Hartwall. Hartwall, som spelade förra säsongen i Schweiz, och Boman var ÅIF:s bästa poängplockare säsongen 2017-18 då de senast lirade tillsammans.

– Kedjan som vi spelat med några matcher har verkat jättebra. Vi hittar varandra bra och vi har ett bra passningsspel.

– Lagets spel ser bättre ut hela tiden, säger Boman.

Innebandyligan pausar nu i två veckor med ett par matcher som undantag. Sedan står de två avgörande grundserieomgångarna på programmet.

Mer läsning