Spännande äventyr på magisk räls får årets Runeberg Junior-pris

Karin Erlandssons och Peter Bergtings bok Nattexpressen får årets Runeberg Junior-pris. Bild: Timo Kari

Karin Erlandssons och Peter Bergtings bok Nattexpressen får Runeberg Junior-priset, barnlitteraturpriset där läsarna – barnen själva – utser vinnaren.

Nyss blev det klart, Karin Erlandssons adventsbok Nattexpressen får årets Runberg Junior-pris. Det är andra gången som Erlandsson vinner priset, senast 2018 utsåg barnjuryn hennes bok Pärlfiskaren, till sin favorit.

I Nattexpressen har Karin Erlandsson samarbetat med en av Sveriges mest etablerade illustratörer, Peter Bergting, och resultatet är en hisnande läsupplevelse.

Karin Erlandssons Nattexpressen med illustrationer av Peter Bergting var barnjuryns favorit. Bild: Pressbild

Äventyret väntar ombord på Nattexpressen och läsaren får åka med på en spännande resa längs en räls med många dimensioner. Berättelsen går ändå djupare än så, Karin Erlandsson tangerar livets stora frågor i storyn om Danja och hennes mormor, som har försvunnit strax innan jul.

Det lyfte också Runeberg Junior-prisets förvalsjury fram i sin motivering: "Karin skriver om ensamhet, om längtan och om att förlora någon och berättelsen fungerar bra som grund för diskussioner med barn.".

Intervju på kommande

Mera om det berättar Karin Erlandsson i en intervju som publiceras inom kort på Östnylands webbplats. Samtidigt öppnar Peter Bergting upp om sitt förhållande till tåg och berättar om sina favoritnyanser som illustratör.

Tuutikki Tolonen fick ett hedersomnämnande för boken Agnes ja unien avain. Hon avslöjade också att uppföljaren Agnes ja huvilan salaiuus utkommer i mars. Bild: Timo Kari

Boken Agnes ja unien avain av författaren Tuutikki Tolonen och illustratören Kati Vuorento premieras med ett Runeberg Junior-hedersomnämnande. Det klassiska mysteriet med drömska inslag skapade ett sug hos läsarna: "Vad är den där nyckeln?" och "Vi hinner väl läsa lite längre i dag?" var några av jurybarnens kommentarer.

Runeberg Junior-vinnarna valdes av åtta barnjurygrupper, sammanlagt 210 barn, från skolor och förskolor i Borgå. Prisceremonin från huvudbiblioteket i Borgå sändes live (startade i dag kl. 10 på www.ostnyland.fi).

Priskoordinator Catharina Latvala och Östnylands chefredaktör Helén Kurri fungerade som ceremonimästare i direktsändningen från biblioteket i Borgå. Bild: Timo Kari

Runeberg Junior-priset instiftades år 2017 av tidningen Östnyland och Borgå stad. Priset är på 10 000 euro.