Spända nerver på Orrbyfjärden

FÖR TIDIGT. Tjuvstarterna följde varandra i lördagens sista start. Det dröjde nästan en och en halv timme innan seglarna slutligen kom i väg. Bild: Andreas Sjöblom

Segling. Optimistregattan Hannun Kannu seglades i strålande väder ute på Orrbyfjärden utanför Emsalö under veckoslutet. Med 86 deltagare i kvalserien och 35 i kadettserien var detta det största juniorseglingsevenemang Borgå Segelsällskap någonsin arrangerat

På grund av den stora mängden deltagare och följeslagare var tävlingscentret den här gången förlagt till Seikkailulaakso på Emsalö.

Trots att det var första gången BSS ordnade en juniortävling av den här storleksklassen löpte arrangemangen väl. Även Optimistförbundets representant Jukka Muhonen berömde arrangörerna efter avslutad tävling.

– Allt baseras sig på frivilligarbete. Vi har haft ungefär 40 funktionärer med olika uppgifter. Sammanhållningen är stark och var och en gör sitt yttersta för att få saker och ting att löpa. Utan dem vore det svårt att genomföra dylika evenemang, berättar Johan Graeffe, vice kommodor på BSS och koordinator för veckoslutets regatta.

HEMMASEGLARE. Olli Patrakka, närmast i bild, var med en sjunde plats arrangerande Borgå Segelsällskaps främsta seglare i veckoslutets kvaltävling på Orrbyfjärden utanför Emsalö. Bild: Andreas Sjöblom

Patrakka seglade bäst

Majoriteten av de frivilliga är klubbens egna medlemmar, föräldrar och äldre juniorer. Föreningen samarbetar också med andra föreningar. Juniorerna tränar ofta tillsammans med andra och i tävlingarna är det bra att ha även utomstående funktionärer med.

– Genom att idka samarbete får funktionärerna viktig erfarenhet som de sedan kan föra vidare. På så sätt drar alla nytta av det hela vilket är bra för seglingssporten i Finland, fortsätter Graeffe.

I veckoslutets kvaltävling, som lockade landets samtliga bästa optimistseglare, klarade sig hemmaseglarna bra. Olli Patrakka seglade in på en sjunde plats, Kim-Oskar Godenhjelm slutade på 13:e plats och Walter Wahlroos på 18:e plats i det breda startfältet.

En fin insats gjorde även Sofia Held som knep segern i den femte starten. Det var samtidigt tjejens första startseger i en tävling av den här storleksklassen.

– Jag fick en bra start och när jag insåg att jag ledde försökte jag bara koncentrera mig på att segla så bra som möjligt för att hålla ledningen. Visst var det roligt att komma först över mållinjen, säger Held.

Vi har för tillfället två mycket duktiga tränare i BSS. Rene Abner hör till landets bästa tränare och inför den här säsongen har han fått sällskap av Laura Santala.

Sju tjuvstarter

Att segling är en tävlingssport där alla vill nå en framskjuten placering kristalliserades synnerligen klart i lördagens tredje, och samtidigt sista start. Efter hela sju tjuvstarter, och ett stort antal diskvalificerade seglare, kom seglarna slutligen i väg på det åttonde försöket.

– Tjuvstarter är nog mera än regel än ett undantag i segling men riktig så här taggade brukar seglarna ändå inte vara, berättar Josefin Hoviniemi från arrangörsföreningen.

Rene Abner, tränare för Borgå Segelsällskaps tävlingsgrupp, var nöjd med sina adepters framfart i det våta elementet.

– Under den första dagen var våra egna seglare kanske aningen nervösa och kom inte riktigt upp till sin egen nivå, men på söndagen satte de i en större växel och kämpade fint upp sig, säger Abner.

Rene Abner har tränat tävlingsgruppen under de senaste två åren och fått se de unga seglarna ta stora framsteg.

– Det är roligt att träna en sådan här grupp. De är alla duktiga seglare och mycket motiverade, men framför allt råder det en väldigt bra anda inom gruppen. Seglarna har god sammanhållning och stöder varandra.

Representationsplatser på spel

Fakta

Hannun Kannu

Tävling för optimistjollar på Emsalö 7-8.5.

Kvaltävling: 1. Korhonen Ville LPS 20.0, 2. Kotilainen Lili OPS 39.0, 3. Laine Nuutti ESF 40.0, 4. Niemi Anton BS 47.0, 5. Ormio Ellen HSK 51.0, 6. Koivistoinen Aku BS 62.0, 7. Patrakka Olli BSS 65.0, 8. Muhonen Ilari EPS 68.0, 9. Stenius Tommy HSK 74.0, 10. Grönblom Emma HSS 86.0,..13. Godenhjelm Kim Oskar BSS 93.0,..18. Wahlroos Walter BSS 98.0,..34. Hoviniemi Lucas BSS 154.0, 35. Held Sofia BSS 160.0,..51. Björkestam Julia BSS 214.0,..55. Mukkala Samuel BSS 231.0,..58. Ridal Melisa BSS 249.0,..68. Kvist Jonatan BSS 298.0,..85. Fagerholm Lukas BSS 400.0.

Kadetter: 1. Ruohela Ines EPS 18.0, 2. Lehtinen Hanna EPS 20.0, 3. Voutilainen Vanessa KK 24.0, 4. Oikkonen Silja BSS 25.0, 5. Tarjanne Leevi ESF 30.0, 6. Maula Aada EMK 34.0, 7. Klemola Atte BSS 35.0, 8. Heinilä Una BS 48.0, 9. Lahti VenlaVP 52.0, 10. Karlemo Ines ESF 57.0,..18. Uski Pette BSS 75.0,..21. Telama Saku BSS 97.0, 22. Roselius Tommy BSS 103.0, 23. Korte Aino BSS 106.0,..34. Tuomaala Oiva BSS 160.0.

Kvalserien, bestående av två deltävlingar, avslutas om två veckor i Helsingfors med Brändö Seglare som arrangörsförening. Sammanlagt seglar man tolv starter i kvalserien. Av dessa räknas de tre sämsta resultaten bort så vad som helst kan ännu hända

– De fem bästa kommer till VM-gruppen, de följande åtta till EM-gruppen och sedan 20 pojkar och 20 flickor till NM-gruppen. Det är ett format som de nordiska seglingsförbunden kommit överens om och använt sig av redan i flera års tid, säger Jukka Muhonen.

I kadettävlingen höll sig arrangörsföreningens seglare också fint framme med två representanter bland de tio bästa. Silja Oikkonen kom in på fjärde plats och Atte Klemola på sjunde plats. Med sju kadetter med i denna tävling har BSS en bra grund för fortlöpande kappseglingsverksamhet.

– Vi har för tillfället två mycket duktiga tränare i BSS. Rene Abner hör till landets bästa tränare och inför den här säsongen har han fått sällskap av Laura Santala. Det är synnerligen viktigt att barnen från första början får bra träning, säger Josefin Hoviniem.