Sossar föreslår mopedraka i Borgå

EGEN BANA? Borde mopedisterna få en plats att köra på så att de inte stör i centrum av stan? Det föreslås i Borgå. Bild:

Anette Karlsson (SDP) och partikamraten Riitta Ahola föreslår i en fullmäktigemotion att Borgå ska utreda hur man kan förbättra barns och ungas möjligheter att delta i hobbyverksamhet utanför skolan. Ett konkret förslag är en mopedraka på långt avstånd från bosättningen.

Duon påpekar att kostnaderna för fritidsaktiviteter avsevärt har ökat under de senaste åren. Inkomsterna i de familjer som aktivt deltar i hobbyverksamhet är i medeltal 87 000 euro per år. Endast 36 procent av finländska barnfamiljer uppnår en årsinkomst över 80 000 euro. Barns socioekonomiska bakgrund påverkar i stor utsträckning möjligheterna till en likvärdig uppväxtmiljö.

Polisen larmats

Östra Nylands polisinrättning har i sommar larmats om mopedister som stört speciellt nattid.

– Vi måste hitta en hållbar lösning, en lösning som både mopedisterna och andra invånare kan vara nöjda med, säger Karlsson och Ahola.

De påpekar att exempelvis Kontiolax löst problemet genom en "mopedraka", som är placerad på tillräckligt långt avstånd från bostadsområdena. Rakan får fritt användas av mopedisterna.

Tennis är en populär sport som har betydligt flera utövare än det finns medlemmar i tennisklubbarna.

– Tennisutrustningen är inte så dyr och en stor del av året går det att spela utomhus. Man kan börja spela tennis genast när man lär sig att gå och göra det så länge fötterna bär, konstateras det i motionen.

Tennis går också att spela i rullstol.

Vad som också saknas i Borgå är en bowlinghall och lämpliga platser borde utredas.

Anette Karlsson och Riitta Ahola föreslår att det på Borgå stads webbplats grundas en sida, där alla stadens hobbymöjligheter och fritidsföreningar finns. Det skall vara lätt att hitta en hobby.

Möjligheten till att bygga en tennisvägg ska utredas. Den bör placeras nära en tennisplan, till exempel i Tolkis och användningen ska vara kostnadsfri.

Staden bör också aktivt leta efter en bra plats för en bowlinghall, då är det lättare att locka en företagare att ta hand om verksamheten.

Mer läsning