Sopran med blåsare tar sikte på norra Paipis

GÄST. Sopranen Mari Karjalainen och en blåssextett från Lojo stadsorkester gästar Sibbo i helgen. Konserten Låtar om den finska naturen ges på Widegård i norra Paipis samt på Servicehuset Elsie. Bild: Pressbild

Konsertserien Ljus och Energi i Byarna! fortsätter i vår i Sibbo. Den här gången bjuds det på musik i norra Paipis och i Nickby.

Först ut är en konsert på föreningshuset Widegård i norra Paipis. Sopranen Mari Karjalainen och en blåssextett från Lojo stadsorkester kommer på besök på skottdagen, det vill säga lördagen den 29 februari kl. 14, och bjuder på en naturnära konserthelhet. Samma konsert ges på söndagen den 1 mars kl. 14 på Servicehuset Elsie i Nickby.

Konsertnamnet Låtar om den finska naturen skvallrar om temat: Repertoaren består av sånger som hyllar den finska naturen och publiken får höra verk bland annat av Sibelius, Kuula och Merikanto. Lojo stadsorkesters egen klarinettist Kimmo Leppälä, som är bekant för Sibboborna från förut, har arrangerat repertoaren för den här sammansättningen av ensemblen.

Målet med konsertserien Ljus och Energi i Byarna! är pigga upp vardagen för kommunens seniorer och föra kulturen närmare äldre som bor i periferin. Äldre som bor hemma endast med stöd av hemvården behöver annat än att bara få sina basbehov uppfyllda.

Samtidigt hoppas man förbättra gemenskapen i byarna och kanske få byborna att lägga märke till ensamma grannar som kunde behöva hjälp och sällskap. Förhoppningen är att bybor och släktingar skjutsar sina äldre nära och kära till konserterna.

Konsertserien i byarna inleddes hösten 2018, och konserterna arrangeras i samarbete med Lojo stadsorkester, föreningen Sipoon musiikinystävät ry samt Sibbo kommuns tjänster för äldre. Det är fritt inträde till alla konserter.

Den som missar Mari Karjalainens Sibbobesök i mars kan pricka en musikalisk träff veckan efter påsk. Då medverkar sopranen nämligen i Hela bygdens Johannespassion som framförs i Sibbo kyrka den 16 april.

Mer läsning