Sommarvärme och sol till påsken

På torsdag och fredag kan det bli upptill 18 grader varmt i de södra och västra delarna av landet. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Nu är våren äntligen här. Påsken firas med sol och värme i hela landet.

– Ett högtryck råder i hela landet. Det är varmt för den här tiden på året. På torsdag blir det till och med 17–18 grader i landets södra och västra delar, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Det finns endast ett litet men i påskvädret, enligt Korpela. På fredag morgon rör sig ett lågtryck över landet, från norr mot sydost. Då kan det vara aningen molnigare och svalare. Det kan regna lokalt i de norra och östra delarna av Finland. På fredag förmiddag klarnar vädret upp igen och det blir lika varmt som på torsdag.

– På lördag och söndag är det också soligt och varmt. På lördag är det som varmast i de västra delarna av landet och aningen svalare i Nyland och i landets östra delar. Men uppehållsvädret och värmen fortsätter också där.

"Nu verkar det som om våren på riktigt har kommit. I prognoserna finns det inget som tyder på att det blir kallare igen."

Vintern återvänder inte

Vädret blir ostadigare först senare på söndag och under natten mot måndag. Då kan det vara molnigt och regna lite, framför allt i norr. Men i resten av landet tittar solen fram.

Under helgen är det som varmast och soligast i landets södra och mellersta delar medan det är aningen svalare, kring 10 grader, i norr.

– Nu verkar det som om våren på riktigt har kommit. I prognoserna finns det inget som tyder på att det blir kallare igen, säger Paavo Korpela.

Mer läsning