Sommarlovet inleddes med dans

MÅNGSIDIGT. I helgen bjöd Konstfabrikens dansskola på en varierande och färgsprakande show som innehöll det mesta i dansväg. Bild: Jenna Emtö

Jazz, balett, break, och show i en salig blandning. Det var en fullspäckad och bred repertoar som Konstfabrikens dansskola bjöd på under sin vårföreställning.

Eleverna i Konstfabrikens dansskola bjöd i helgen upp till dans i Avanti-salen med showen Dance Around All Around som gick av stapeln i Avanti-salen i Konstfabriken. Alla ska få stå på scen, och under showen turades omkring tvåhundra dansare om att visa upp över tjugo dansnummer som innehöll allt från balett och nutidsdans till hiphop.

Totalt satte Konstfabrikens dansskola upp fem shower där varje föreställning bildade sin egen helhet. Föreställningarna såg aningen olika ut eftersom samtliga av skolans ungefär 800 elever skulle få en chans att visa framfötterna på scen.

– Alla får ju inte plats på en och samma gång. De äldre och mer erfarna dansarna är med under flera föreställningar medan de yngre dansar i en, säger Hanne Kauppinen, rektor för Konstfabrikens dansskola.

Lamporna släcks, rökmaskinen sätts igång och först ut på scen är en större dansgrupp som bjuder på ett breakdansnummer där de omedelbart lyckas få publiken att börja klappa i takt med musiken. Därefter är det dags för en rad barngrupper att bland annat breakdansa till Lejonkungens Circle of Life och bjuda på en balett till tonerna av Jean Sibelius Valse Lyrique.

VACKERT. Sällsam sagobalett till tonerna av Jean Sibelius Valse Lyrique. Bild: Jenna Emtö

Balett möter breakdans

FAKTA

Dance Around All Around

Konstfabrikens dansskola satte upp fem föreställningar under helgen i Avanti-salen.

Skolans 800 elever deltog i en eller flera av showerna.

Längd: cirka 1,5 timme.

Ljus: Olli Johansson.

Ljud: Frans Andersson.

Därefter kliver ett gäng dansare utklädda till franska mimartister och visar upp ett tjusigt nutidsdansnummer. Publiken får även se uttrycksfull jazz som dansas till Gwen Stefanis Getting Warmer. Full fart blir det under ett linedancenummer där dansarna har på sig färggranna cowboyhattar och rutiga skjortor.

Det höga tempot fortsätter när det börjar dåna reggaeton ur högtalarna och en grupp dansare iklädda svarta fransdräkter intar scenen. Ett annat färgsprakande nummer som tåls att omnämnas är showdansnumret där dansarna iklädda svarta klänningar med röd kjolfåll bjuder på en ösig cancan.

Sedan blir det återigen dags att återgå till det mer klassiska när Pinja Hannula och Lonny Nyman dansar balett gestaltande rödluvan som möter vargen i skogen. Ett av de sista numren står en trio breakdansare för – förtjänstfullt utför de en svår och mångsidig koreografi.

Cirka femhundra gäster har hittat till lördagens första föreställning och samma trend fortsatte helgens föreställningar igenom.

Mer läsning