Sommarkaféet i Pernå slutar

STAMGÄSTER. – Det säkraste vårtecknet varje år är när kaféet slår upp sina dörrar, säger Kirsi Thomasson som brukar besöka kaféet tillsammans med mannen Daniel Thomasson barnen 3-åriga Vincent och 6-åriga Ellen. Bild: Jenna Emtö

I sommar ser det ut att bli sista året som kaféet Bric à Brac fortsätter i alla fall med sin nuvarande verksamhet. Nästa år planeras kaféet enbart ha öppet för förhandsbokade grupper.

Längs den slingriga Pernåvägen står ett ståtligt gult hus och intill huset står en gammal cykel parkerad. I husknuten hänger en skylt som signalerar att sommarkaféet Bric à Brac har öppet. Kaféet som i drygt tio år drivits av Irma och Kaj Wennerqvist har blivit en viktig samlingspunkt för bybor och andra förbipasserande. En av stamgästerna är Pernåfamiljen Thomasson som besökt kaféet i många år.

– Det känns lite som att man bara kommer på besök till Irma och Kaj när vi kommer hit. Eftersom vi lärt känna Irma och Kaj händer det lätt att man stannar kvar och pratar med dem i några timmar, säger Kirsi Thomasson som sitter i trädgården tillsammans med sin man Daniel och barnen Ellen och Vincent.

Kaféet som ligger på bakgården består av en gammal bagarstuga och några trädgårdsmöbler som står utplacerade på gräsmattan. Här bjuds det på kaffe, hemlagade pajer och kaffebröd.

– Det är roligt att träffa andra bybor eller helt nya människor när man är här. Det finns få bord så ibland sitter man bredvid någon man inte känner sedan tidigare och börjar prata, säger Kirsi Thomasson.

Kafé som hobby

Utöver kaféet finns här också begagnade möbler, porslin och prylar av varierande slag till salu. Varje år brukar paret även ha en sommarutställning på kaféet. I sommar pryder konstnären Eeva Vesterinens tavlor väggarna. Att driva kaféet fungerar främst som en sorts hobby och social verksamhet för paret.

– Det här inget man blir förmögen på – och det är just det som är meningen med kaféet, säger Kaj Wennerqvist.

– Det bästa med att ha haft kaféet är alla människorna man träffar. När jag är i Lovisa känns det som alla vill komma fram och kramas och fråga hur vi mår, säger Irma Wennerqvist.

Sista sommaren?

Denna sommar blir troligen den sista sommaren som kaféet har öppet varje dag.

– Det har varit sista sommaren ganska många somrar. Vi trivs hemskt bra med kaféet men vi skulle vilja vara lite lediga på somrarna, säger Kaj Wennerqvist.

Tanken är att kaféet nästa år bara är öppet för förbokade grupper medan loppmarknaden har öppet när paret är hemma.

– Nästan varje år har Irma och Kaj sagt att de inte ska fortsätta så vi får se hur det blir. Vi tar ett år i taget. Men det vore ju synd om det skulle sluta för det här är en viktig idyllisk service för både bybor och sommargäster när det finns så lite service här, säger Kirsi Thomasson.

Mer läsning