Sommarexpo flaggar med natur och fantasi

Flera av Näse Gårds sommarutställare har stimulerats i sin konst av naturen. Fantasi och drömmar, tillvarons humoristiska sida, för att inte tala om livets förgänglighet, har också fungerat som drivfjädrar till konstnärligt skapande när tio konstnärer presenterar sig.

Konst med lokalt anknutna utställare representeras av Inge Löök från Pernå, Tero Annanolli från Sibbo, och fotografen Niclas Warius med rötterna i Borgå. Bland de på pressträffen närvarande konstnärerna fanns Tero Annanolli på plats.

– Naturen, färgerna, tekniken och cirkelformatet är karakteristiska för min konst, framhåller Annanolli.

Han målar med flasktusch och trästicka, med inslag av litet akryl i de två målningar som hör till serien Vårbäck, med gula blommor och vatten i rörelse.

– Tusch använder jag för det svarta streckets skull.

I ett annat rum har han förevigat papegojor, också de på två cirkulära målningar. Fåglarna såg han på en resa till Bali, dit han inbjudits att måla

– I det här fallet har jag också använt mig av silvermetall som avspeglar sig så att målningen varierar, beroende på hur man ställer sig framför den.

EXOTISKA FÅGLAR. Tero Annanolli från Sibbo målar cirkulära tavlor med bland annat papegojor som motiv. Bild: Kristoffer Åberg

Tidens gång

Tero Annanollis kulörta målningar handlar om tidens gång, myter och visuella lagringar. Det tar sig uttryck i bland annat skulpturer, blomster och fåglar.

Inge Löök från Pernå var inte med på presentationen av utställningen. Hon ställer ut grafik med kända motiv.

– Inge ville inte vara i rampljuset men när hon fick veta att det blir en utställning på Näse gård sa hon genast ja, säger galleristen Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Inge Löök är väl mest känd för sina livsbejakande gummor, som illustrerat väggkalendrar i flera år, för postkort med mera. Hon anser att om fantasin och lekfullheten bibehålls genom livet är det lättare att bli gammal. De äkta stunderna av glädje i livet är överraskande och ilar snabbt förbi. Det syns i hennes konst.

Niclas Warius med rötterna i Borgå gör fotokonst. I sina symboliskt laddade fotografier låter han vackra antikföremål framträda vid sidan av vissnande blommor och döda djur i en smutsigt nednött omgivning. Temat för hans foton i serien Vanitas – latin för förgänglighet, tomhet – är alltings förgänglighet. Han fotograferar därför ofta i ödehus.

FÖRGÄNGLIGT. Niclas Warius fotografera ofta i ödehus och temat för hans symboliskt laddade fotografier med vackra antikföremål, vissnande blommor och döda djur är latinets vanitas som står för förgänglighet. Bild: Kristoffer Åberg

Ode till djuren och fantasivärld

Elina Kujansuu inspireras av den finländska naturen samt våra rötter och vårt eviga förhållande till naturen. Blickfång är ofta ängarnas och skogarnas djur från förr i tiden. I sitt måleri strävar Kujansuu efter att återge det som knappt går att urskilja bakom bilden.

– Jag måla med olja på plexiglas och avbildar för oss viktiga hushållsdjur som kor. Målningarna är ett ode till djuren.

I Satu Laurels måleri rör sig betraktaren i drömmen och fantasins rike. Målningarnas berättelser öppnar sig i ett flertal riktningar. Sommarens skörd har kommit till i den hemliga trädgård som öppnar sig när man sluter ögonen och låter en varm vind smeka kinderna.

– Det är i paradisiska omgivningar vi rör oss, i trädgårdar med fåglar.

Netta Tiitinen slår ett slag för naturen ur barnets synvinkel med sin konst. Hon är en självlärd konstnär som via studier och diverse kurser utvecklat sin egen stil. Bäst har hon i alla fall lärt sig hantverket genom att måla, experimentera och idka självstudier. Avsikten är att skapa goda vibrationer och tankar hos betraktaren.

UR BARNETS SYNVINKEL. Netta Tiitinen vill skapa goda vibrationer med sin konst. Bild: Kristoffer Åberg

Hustrun blickfång

David Popa som hållit en separatutställning på Näse Gård tidigare har fortfarande sin hustru Janita som blickfång i målningarna. De är gjorda med sprayfärg, olja, bladguld och akrylfärg.

– Jag målar den person som är orsaken till att jag är här i dag och som jag älskar mest. Men hon avbildas aldrig framifrån.

David Popa föddes och växte upp i New York men bor numera i Finland.

Johanna Lumme målar naturens skönhet och människans förhållande till den. Hon har bland annat undersökt återspeglingar på vatten i olika ljusförhållanden. Motiven kan utgöras av idylliska skogstjärnar, täckta av näckros.

Tiina Suikkanens melodi är att betrakta objekten på ett mycket nära håll. Hon försänker sig i detaljer, bland annat i fjärilens intrikata vingteckningar. Eftersom naturen inte i sig kan överföras på duk blandar hon verklighet med det inbillade och skapar därmed en egen, litet annorlunda verklighet.

HUSTRUN SOM MOTIV. David Poppa avbildar fortfarande sin hustru i målningarna. Bild: Kristoffer Åberg

Kaj Lindgård skapar figurativa skulpturer av lindträ, en naturlig fortsättning på hans verksamhet som snickare i tio år i Jurva. Realismen är inspirationskällan och favoriter människor och djur. Skulpturkonsten får gärna vara humoristiska och till och med experimentella både tekniskt och till utseende tycker Lindgård.

– Jag är mycket nöjd. Mina konstnärer är alla utmärkta och dessutom underbara människor, säger Hanna Kaarina Syrjäläinen. I sommar ordnar vi igen konstnärsträffar.

I fjol somras hade Galleri Näse gård cirka 10 000 besökare.

FAKTA

Sommarutställning

På Galleri Näse gård i Borgå 30.5 – 26.8.

Deltagare: Tero Annanolli, Elina Kujansuu, Satu Laurel, Kaj Lindgård, Johanna Lumme, Inge Löök, David Popa, Tiina Suikkanen, Netta Tiitinen, Niclas Warius.

Galleriet vid Näsebacksvägen 1 har öppet tisdagar–fredagar kl. 11–18 och lördagar–söndagar kl. 12–16. Biljetterna kostar 3 euro men kan användas i galleriet hela sommaren.

Därtill ordnas konstnärsträffar, en workshop och sommarkonserter. Tero Annanolli håller en två timmars workshop där deltagarna gör snabba skisser med flasktusch den 17.6.

Mera info finns på nätsidan www.nasinkartano.fi