Sommarberättelsen

Bild: Kristoffer Aberg

"Ändå är åtminstone min erfarenhet att det ofta finns ett oanat djup och stor visdom just i de till synes små berättelserna."

Också den här långa och varma sommaren har jag gripen och berörd lyssnat till många livsberättelser. I köket, i hängmattan, i båten, på målarstegen och i lägernatten. Det handlar alltså om Yle Vegas omtyckta serie sommarpratare. Redaktionen lyckas verkligen väl i att år efter år, åtminstone enligt mitt tycke, hitta en lång rad intressanta och berörande personligheter som är villiga att på ett personligt sätt dela med sig av just sin unika livsberättelse. Att man dessutom med hjälp av dagens moderna teknik kan lyssna till sommarpratarna precis då det passar en själv, är ju ett stort plus.

Jag har skrivit det förut och gör det igen: Jag upplever få saker så lärorika som att ta del av unika livsberättelser. Sen finns det andra program och kunskapskällor som lär mig segla, odla tomater, tolka Bibeln, använda motorsåg eller vad jag nu anser mig ha nytta av. Det mesta av livskunskap och värderingar får jag nog ändå av människors livsberättelser.

Vi som i år lyssnat till radions sommarpratare har säkert våra favoriter. Det har givetvis jag också även om jag inte i här i kolumnen vill lyfta fram några särskilda namn. Det som ändå berört mig starkast har varit berättelser där livets motgångar, vilka ibland har varit rent hjärtskärande djupa och svåra, ändå övervunnits. Tragedierna har bestått av människors våldsamhet, maktmissbruk och annan idioti men också av sjukdom och olyckshändelser. Att lyssna till hur motgångar gett ny livskraft och öppnat för vidgade livsperspektiv finner jag alltid oerhört lärorikt. En del sommarpratare har varit mera kändisar än andra och självklart finns det alltid livsberättelser som får mer utrymme och uppmärksamhet i media och i historieböckerna.

Ändå är åtminstone min erfarenhet att det ofta finns ett oanat djup och stor visdom just i de till synes små berättelserna.

Den här veckan är det många barn och unga som i och med skolstarten påbörjar ett nytt kapitel i sin egen unika livsberättelse. Förväntningarna och spänningarna är många. Nya skolväskor, penaler, skor, kläder och frisyrer. Stämningen och den egna platsen i den sociala hierarkin är ofta skör som en tråd. Är hen min kompis som varit det förut eller bryts den från dagistiden långa vänskapen det här läsåret?

Åter en gång en ny höst med nya möjligheter och med nya utmaningar. Ett nytt kapitel i min berättelse där varje dag utgör ett nytt blad. I mitt arbete med barn och unga brukar jag ofta upprepa ett av mina mantran: "Var goda mot varandra". Det låter simpelt men det är ett motto jag tror man som människa kommer ganska långt med, både i möte med vännen och med främlingen. Jag önskar er alla en god höst!

Mats Fontell ungdomsarbetare och trubadur