Som att åka på en åker

ÅKER. Skumpigt, dammigt och gropigt är det att köra längs Nya Borgåvägen i Söderkulla. Bild: Viivi Ikonen

Bilarna krypkör för att inte skakas sönder, dammet yr och för den som vill ta sig över vägen gäller att lista ut hur det låter sig göras. Vägen vid Lidls nybygge i Söderkulla är i mer än lovligt dåligt skick.

Det går så långsamt att köra längs Nya Borgåvägen i Söderkulla att bilarna blir omkörda av några cyklister som kommer åkande längs lättrafikleden intill. Vägen är gropig, smal och slingrar sig mellan vägplank. Arbetena med att bygga anslutningarna till en ny Lidl-affär i Söderkulla har gjort att vägen tillfälligt är nära på ofarbar.

Kari Peippo äger fastigheten som ligger i korsningen av Nya Borgåvägen, Söderkullavägen och Eriksnäsvägen och Edip Elek driver pizzerian som verkar i byggnaden. De är båda irriterade över de bökiga trafikarrangemangen i korsningen.

– Vi har funderat länge på hurdan korsningen ska bli, det är ingen som verkar veta det, säger Peippo.

Elek har en bestämd åsikt om hur trafiken skulle löpa bäst.

– En rondell skulle vara bra, då vet alla hur man ska köra. Det har redan hänt flera olyckor i den här korsningen, säger han.

De efterlyser båda information om när trafiken längs Nya Borgåvägen igen kan löpa normalt. För Edip Elek påverkar vägarbetena också affärsverksamheten.

– Det dammar förskräckligt mycket eftersom trafiken på vägen är så stor. Vägen består nu mest av grus, säger han.

Blir bättre

Byggnadsingenjör Ari Luomala på Sibbo kommun kan berätta att vägarbetena i Söderkulla är inne på slutrakan.

– Inom september kommer trafiken att löpa som vanligt igen, lovar han.

Korsningen återställs som den var tidigare, det vill säga blir en vanlig korsning. Men i framtiden ska också den korsningen förses med en rondell, liksom de två följande större korsningarna mot Borgåhållet.

– En rondell byggs i korsningen, men det blir inte ännu. Den rondellen finns inte med i några planer tills vidare, säger Luomala.

Själva byggnaden till den nya affären reser sig redan på tomten söder om Nya Borgåvägen och väster om K-affären. När byggarbetena är klara ska också vägen bli farbar igen. Då kommer det att finnas två infarter till Lidl, en från Nya Borgåvägen och en från Kallbäckvägen. En lättrafikled byggs också på södra sidan av Nya Borgåvägen.

Lidl i Söderkulla kommer att ha en yta på cirka 1 400 kvadratmeter. På tomten byggs en förvaringsbyggnad för sopor och en stor reklamtavla. Cirka 150 bilar får plats på gården. Lids ska öppna i slutet av året.

Mer läsning