Sokos och Lundi evakuerades – brända bullar var orsaken

BULLBAK MED KONSEKVENSER. Larmet som utlystes av en plåt brända bullar hördes långt ut på gatan. Brandbilarna var snabbt på platsen och kunde konstatera att inget allvarligare var å färde. Bild: Helén Kurri

Larmet gick strax efter klockan halvett på fredagen, personalen fick snabbt ut alla kunder.

"Det gick inte riktigt som på Strömsö." Det konstaterar Julia Halttunen, och uttrycket kommer väl till pass i dag på kanelbullens dag . I kafé Picnic i Lundi hade man nämligen en plåt väldoftande bullar i ugnen, och en lång rad med kunder som efter marknadsvimlet ville styrka sig med lunch, och kaffe och bulle.

Tyvärr glömdes plåten i ugnen och resultatet var att de svartbrända bakverken satte i gång brandalarmet i köpcentret.

BILDBEVIS. Efteråt kunde både personal och kunder skratta åt incidenten, då de här bullarna fick i gång larmet och man blev tvungen att utrymma köpcentret. Bild: Julia Halttunen

Ett par enheter från räddningsverket var strax på plats, under tiden hade personalen fungerat exemplariskt och tömt hela fastigheten på kunder.

– Det här har vi övat många gånger, så vi vet alla exakt hur vi ska agera, berättar en av köpcentrets anställda.

Någon minut senare får hon beskedet av räddningsverkets personal att läget är lugnt. Det är fritt fram att igen strosa runt i butikerna. I kaféet strömmar kunderna till, och snart sprider sig en ljuvlig doft av nygräddade kanelbullar igen.

Så här kan man också uppmärksamma kanelbullens dag.

Mer läsning