Söderkullaskogarna fylldes av unga orienterare

FULLT ÖS. De nationella skolmästerskapen i orientering avgjordes i helgen i Söderkullaterräng. Totalt 1 350 unga stigfinnare deltog, de flesta tävlade i sin egen klubbdress. Bild:

Det kryllade av barn och unga i Söderkullaskogen i fredags och lördags då totalt 1 350 orienterare från hela landet tävlade om årets skolmästerskapsmedaljer.

Tre av de totalt tjugo gulden i den individuella tävlingen stannade i Östnyland, och bland annat blev 11-åriga Saana Kajander skolmästare i första försöket.

– Jag sprang hårt och bommade inga kontroller, var Saanas kommentar efter att ha avverkat den 1,9 kilometer långa banan på tiden 12,28 – snabbast bland de sammanlagt 75 flickor som deltog i hennes åldersklass.

Trots sina unga år är 11-åriga Saana Kajander en rutinerad tävlingsorienterare. Hon började i orienteringsskola som 6-åring och har i år förutom det nationella skolmästerskapet också vunnit FSOM och blivit totaltrea i FIN-5. I Italiens 5-dagars i Madonna di Campiglio i somras vann hon en av deltävlingarna och var trea i två.

Två medaljer till Sibbo

I skolmästerskapen i orientering representerar eleverna sin skolkommun och Saana Kajander, som vann flickornas 12-årsklass, går i Norra Paipis skola och representerade Sibbo. De flesta tävlade ändå i sin klubbdress, vilket i hennes fall innebär arrangörsföreningen OK Trians färger.

I klassen pojkar 13 avgick Topias Muukkonen från Sibbo med segern. Han avverkade banan på 3,1 kilometer på tiden 20.53 med över en halv minuts skillnad till tvåan. Muukkonen, som till vardags representerar Kervo- och Tusbybaserade föreningen SK Uusi, går i

Kristian Salo, som vann pojkarnas 16-årsklass, sprang för Borgå och löpte i mål på tiden 34,05. Salo, som också han representerar OK Trian, avklarade banan på 5,4 kilometer med en dryg halv minuts marginal till tvåan.

Tuff terräng

I Söderkulla fick de 1 350 deltagarna i fredagens individuella tävling testa sitt orienteringskunnande i vackra, men inte helt lättorienterade hällmarker. Samma gällde de nästan 300 tremannalagen i lördagens stafett

För Saana Kajander utgjorde terrängen inget problem.

– Lite osäker var jag ett par gånger, men orienteringen gick bra och jag gjorde inga bommar.

Men visst har även Saana varit med om att tappa bort sig i skogen.

– Då stannar jag och försöker förstå var jag är. Om jag inte alls vet var jag är frågar jag någon.

Orientering är en sport som ofta går i familjen, så även i Saanas fall. Tävlingsledare för skolmästerskapen var hennes moster Anneli Laurila, medan mamma Milla Laurila var vicetävlingsledare.

Arrangemangen i Söderkulla fick idel beröm av både deltagare och ledare. Banorna och terrängen uppskattades högt, funktionärerna gav ett proffsigt intryck och allt flöt som det skulle. Också discot, som ingår i programmet varje år, gjorde succé. Totalt hade tävlingen 150 funktionärer.

För medlemmarna i OK Trian gav KLL-tävlingen en liten försmak av vad som komma skall om fyra år då föreningen står värd för Jukola-kavlen i Borgå. Fast då talar vi om en tävling i en helt annan storleksklass. I årets Jukola i Lahtis-Hollola deltog närmare 20 000 orienterare och det behövdes cirka 2 000 funktionärer.

Mer läsning