Söderkullaelever laddade inför Stafettkarnevalen

UPPLADDNING. Sibbomästerskapen i löpgrenar sprangs i veckan på centralidrottsplanen i Nickby. Det blev ett utmärkt genrep för Saara Lehtonen (t.v.), Wilma Holmqvist och Erin Skogster från Söderkulla skola som ska delta i Stafettkarnevalen i helgen. Bild: Karl Vilhjálmsson

I Sibbo är stafettraditionen stark och man tar Stafettkarnevalen på lekfullt allvar. Söderkulla skolas elever har målsättningen klar: siktet är inställt på medalj.

Söderkulla skola storsatsar på Stafettkarnevalen. Sammanlagt 70 av skolans elever åker till Alberga i helgen och av dem är 60 med och löper på olika distanser. Många har också en dubbelroll som löpare och som deltagare i hejarklacken.

– Vi gör vårt bästa och försöker vinna, säger Söderkullaeleven Wilma Holmqvist som ska delta som löpare.

– Stafettkarnevalen är kul för man får vara med om något roligt. Tiden blir inte lång fast man är där hela dagen, säger kompisen Erin Skogster.

För eleverna och lärarna i Söderkulla skola är Stafettkarnevalen en av höjdpunkterna under skolåret. Dagen D föregås av flera träningar under både gymnastiktimmarna och övrig skoltid.

– Stafettkarnevalen är en viktig del av hela läsåret för oss, och i år har intresset att delta varit ovanligt stort, säger Söderkulla skolas rektor Jan-Erik Holmkvist. Vårt resultat i stafetterna varierar förstås från år till år. Målet är att göra goda prestationer men Stafettkarnevalen ska ju vara en kombination av att ha roligt och att tävla, och vi strävar efter att alla de som vill får vara med, antingen som löpare eller i hejarklacken.

Förberedelser

Förberedelserna inför det stora veckoslutet har pågått redan en längre tid i Söderkulla skola, och mycket av det som görs på vårens gymnastiktimmar siktar på just Stafettkarnevalen.

– På tredje och fjärde årskurserna börjar vi förbereda eleverna för Stafettkarnevalen på gymnastiktimmarna. Då kan alla intresserade också komma med i skolans idrottsklubb. Tiotals barn är med i klubben och alla som vill vara med är välkomna. Vi har dessutom många elever som idrottar mycket på sin fritid, säger gymnastikläraren Tessi Holmkvist.

Tidigare i veckan fick Söderkullaeleverna ett välkommet genrep inför karnevalen när skolmästerskapen i Sibbo ordnades på idrottsplanen i Nickby. Med löpgrenar på programmet blev uppladdningen perfekt, i synnerhet som Söderkulla skolas idrottsplan renoveras just nu och bara en kort löpsträcka har funnits tillgänglig för stafettövningar inför karnevalen.

Uppladdning

Vid Nickbyplanen tränar också Söderkullaeleverna Emil Udd, Alvar Melleri, Nicholas Inha, Samuel Alasara och Emil Ingman. En del av dem har redan tidigare år varit med i Stafettkarnevalen medan det för andra är första gången i år. De ska alla delta på diverse distanser i Stafettkarnevalen och siktar på vinst, eller medaljer i alla fall.

– Stafettkarnevalen är rolig för man har en chans att vinna och dessutom kan man bara njuta av dagen, säger Emil Ingman.

– Det är roligt att få vara där tillsammans med kompisar, säger Alvar Melleri instämmande.

Rektor Jan-Erik Holmqvist är inne på samma linje.

– Stafettkarnevalen är en fin tradition som vi vill hålla fast vid. För eleverna ger den något för framtiden, nya upplevelser. Stafettkarnevalen går ju också ut på lagsport, vilket inte är så vanligt inom friidrotten. Det skapar en vi-känsla i skolan.

Mer läsning