Social och religiös festyra var publiklockare

SAMARBETE. Då alla drar sitt strå till stacken är det lätt att ordna ett stort evenemang. Jamil Jamal i brun kappa. Bild: Daniel Andersson

Den muslimska högtiden eid el fitr är en fest som avslutar fastetiden ramadan. I lördags lockade ett nyskapande initiativ bestående av en utomhusfest en stor skara besökare till stadsparken.

– Eid el fitr är en viktig muslimsk högtid, som avslutar fastemånaden ramadan. Men man bör komma ihåg att det även är ett viktigt tillfälle för social samvaro med familj och vänner, säger imam Jamil Jamal.

Jamal berättar att det är första gången eid–festen arrangeras på detta sätt i Finland.

– Visserligen har offentliga tillställningar hållits, men så vitt jag vet är det första gången en utomhusfest arrangerats.

Mycket mat

Till Eid–festen hör även ett gediget uppdukat matbord, något som verkligen kunde sägas om den rikliga serveringen i stadsparken. De många kockarna bakom delikatesserna konstaterar att det bästa sättet är att alla drar sitt strå till stacken genom att göra någonting smått som sedan tillsammans blir en mångsidig festmåltid.

Jamal berättar att det är festliga rätter som äts under eid el fitr, exempelvis många olika efterrätter som vi inte annars äter.

– Kljea är en populär efterrätt som innehåller pistaschnötter och dadlar. Det finns även olika bröd, beroende på om vilken slags högtid det är frågan om.

Att samarbete är nyckelordet till ett lyckat evenemang tog Jamal även upp i sitt inledande tal

– Vi är oerhört tacksamma för all hjälp och allt stöd vi fått och hoppas vårt fina samarbete skall fortsätta i framtiden.

Bland besökarna återfanns Eija Heiskanen, Marianne Green, Aulikki Blomqvist, Anne–Maj Westerlund, som även själv varit med och arrangerat evenemang för nyanlända Borgåbor, exempelvis Fredskaféet. Alla konstaterar samstämmigt att det är viktigt att göra allt för att underlätta för invandrare.

– Inställningen till ett evenemang som detta är ofta väldigt positiv från Borgåbor, så även i detta fall. Men många är lite blyga och främmande och vågar inte ta det första steget, som kan vara något så enkelt som ett "hej" och ett leende på stan. Då man tagit det första initiativet är det lätt att få flera nya bekanta. Plötsligt har man kommit in i ett nätverk och fått flera nya goda vänner.

Gemenskap och falafel

Då tillställningen drogs igång var det många som ville ställa sig på scenen för att visa sin uppskattning för evenemanget. Den gemensamma nämnaren var ledordet gemenskap.

– Trots att vi är av olika åsikt om en del saker är vi ändå mycket goda vänner, konstaterade Mikaela Nylander och Jaakko Jalonen då de hälsade alla välkomna.

Då de enorma faten med mat ställdes fram, tog det inte länge förrän kön med hungriga besökare ringlat sig lång. Bland de som njöt av festmaten fanns Jocke Lybeck, som även fungerat som språklärare för invandrare vid Borgå Folkakademi.

Vilket omdöme ger du maten på din tallrik?

– Den här grejen med en dadel i var väldigt bra, och falafeln, som är lite grövre och kornigare i konsistensen än vanligt, är helt fantastisk.

Lybeck konstaterar att initiativ av detta slag är exakt vad Borgå behöver.

– Det allmänna betyget blir fantastiskt. Mer sådant här, säger Jocke Lybeck med ett leende.

Mer läsning