Snyggt, fräscht och nordiskt

NYFÖRETAGARE. I sin butik Fin Form vill Jutta Suutari-Hoikkala vara en ambassadör för nordisk design. Matilda Dahlberg, Emma Hukka, Emilia Ristola och Siiri Häyhä tog sig en titt på utbudet. Bild: Helén Kurri

Lundagatans nyaste affär frossar i nordisk design och inredning.

Hela sommaren har butiken Fin Forms skyltfönster på Lundagatan varit täckt, och många har nyfiket försökt kika in för att se vad som döljer sig därinne. I måndags öppnade Jutta Suutari-Hoikkala dörrarna till en design- och inredningsaffär, och en barndomsdröm blev verklighet.

Ända sen jag var sex år har jag drömt om att ha en egen affär. Då var det godis jag ville sälja, men ganska snart insåg jag att inredning är min grej.

– Ända sen jag var sex år har jag drömt om att ha en egen affär. Då var det godis jag ville sälja, men ganska snart insåg jag att inredning är min grej.

Jutta Suutari-Hoikkala är född och uppvuxen på familjens handelsträdgård i Kotka. Familjen odlade och sålde rosor. Handelsträdgården finns ännu kvar men rosorna importeras numera. Skoltiden avklarade Jutta i Kotka svenska samskola, för att senare utbilda sig till kosmetolog och maskör. Hon har också hunnit arbeta som butikschef och inköpschef på guldsmedsaffären Timanttiset. De uppgifterna har fört henne från Kotka till Helsingfors, men nu har trebarnsfamiljen landat i Borgå.

– Vi hittade drömhuset här, i empirestadsdelen nära simhallen. Nu känns det som att bitarna har fallit på plats, och det är inredning jag brinner för och det som jag vill arbeta med.

I hennes egen butik är det nordiska designer som syns i urvalet. Jutta vet precis vad hon vill ha, och danska, svenska och finländska prylar ska så småningom kompletteras med produkter från de övriga nordiska länderna.

Läget är utmärkt med barnklädesaffären Lykke Kids och damunderklädesbutiken Magy´s som grannar. Jutta välkomnar turister men säger att hon främst ser Borgåborna som sina självklara kunder.

FINSKT. Märket Tonfisk står för finländsk, funktionell brukskeramik. Bild: Helén Kurri

Så vad hittar man i Fin Form? Till exempel art print och posters, bland annat av den danska konstnären Monica Petersen. Keramikserien Tonfisk är finsk design som tillverkar funktionella bruksvaror i skandinavisk stil. Smyckeserien Sparv är svensk och Jutta är den första i Finland som säljer smyckena, tillverkade i smyckemetall och överdragna med silver och guld.

Den svart-vita stilen är ute, nu får hemmen vara personliga och inredda med värme. Blommor och gröna växter är också populärt.

Vad säger Jutta Suutari-Hoikkala om inredningstrenderna just nu?

– Den svart-vita stilen är ute, nu får hemmen vara personliga och inredda med värme. Blommor och gröna växter är också populärt.

Det krävs mod att starta eget i tider när många upplever att de måste spara och hålla hårt i plånboken. Jutta ser positivt på framtiden och tror att Borgåborna kommer att hitta till hennes butik.

– Det händer mycket på den här gatan. Köpkvällarna i Borgå, after work, den första fredagen i varje månad är ett koncept jag tror på. Kanske vi kan hitta på något just på vår gatstump också? Vi får se.

Mer läsning