Snart vimlar det av små nybörjare i trafiken igen

ETTOR. I år kommer ungefär 63 000 barn att börja på första klassen i hela Finland. Bild: Kristoffer Åberg

Skolstarten närmar sig och det kommer att röra sig en hel del barn i trafiken som upplever skolvägen för första gången. Olika föreningar och myndigheter gör sitt bästa för att förhindra farliga situationer i trafiken.

Kvarnbackens skola i Borgå ligger på en central plats och elever strömmar in från alla håll då skolan börjar om en vecka. Enligt Saara Henkola, vice ordförande vid föreningen Kvarnbackens hem och skola, är förberedelserna för skolstarten med tanke på trafiksäkerheten desamma som tidigare år.

– Vi önskar givetvis att alla som rör sig i skolans närhet uppmärksammar att det kommer att röra sig en massa barn i trafiken då skolan börjar. Det gäller också föräldrarna som hämtar sina barn till skolan. Alltför ofta ser man att folk gasar i väg alltför fort när de väl lämnat sitt barn vid skolan, säger Henkola.

I Lovisa arrangerar Mannerheims barnskyddsförbund, Lovisaföreningen sin traditionella övervakning av korsningar i samband med skolstarten. Frivilliga deltagare klär sig i granna skyddsvästar och ställer sig vid de farligaste korsningarna då barnen traskar i väg till sina skolor.

Deltagarna är inte där för att styra trafiken utan endast för att väcka uppmärksamhet hos bilisterna. De frivilliga övervakar sina korsningar klockan 8 till 8.30 under de tre första dagarna av skolstarten från måndagen den 14 augusti till onsdagen den 16 augusti.

Vill du delta som frivillig skyddsvägsvakt?

MLL Lovisa

Anmälningar till Minna Mannonen: 040 7288 455.

Samling vid glasskiosken som befinner sig vid torgkanten på måndagen den 14 augusti klockan 7.45.

Lokal-Tapiola Nyland

Anmälningar per telefon: 040 8019816.

Via e-post: veera.nurmela@lahitapiola.

Man kan också anmäla sig vid företagets olika kontor i Sibbo, Mäntsälä, Borgå och Lovisa.

Föreningen önskar att så många som möjligt ställer upp. Om intresset förblir lågt kan det hända att traditionen bryts nästa år.

Också företaget Lokal-Tapiola Nyland strävar efter en trygg skolstart. Under den första skoldagen öppnar företaget sina kontor senare än vanligt, klockan 10.30. Personalen är då ute och hjälper eleverna att komma tryggt till skolan. De här skyddsvägspatrullerna är klädda i reflexvästar och patrullerar i närheten av de lokala lågstadieskolorna.

Enligt kriminalkommissarie Freddie Cederlund uppskattas de frivilliga skyddsvägsväktarna också av polisen.

För sin egen del kommer polisen att noggrannare övervaka farliga korsningar och övergångsställen under skolstarten. Riskerna som uppstår när man använder mobiltelefon medan man rör sig i trafiken har lyfts fram av Trafikskyddet med kampanjen "När du kör, kör". I samma andetag är det värt att komma ihåg att också barn uppmärksammar trafiken betydligt sämre efter att de plockat fram sin mobil.

Cederlund vill inte se elever jaga Pokémon längs med skolvägen.

– Det lönar sig att rådgiva sina barn att undvika att spela på sina mobiler medan de går till skolan.