Snart vaccineras Borgåborna i Näse – i september gäller inte längre Konstfabriken

Från den 8 september vaccineras Borgåborna på Näse hälsostation. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Borgå stad satsar på vaccininformation på många olika språk i ett försök att nå invandrare. Samtidigt påminner man om att vaccinationsstället snart finns på annan adress.

På måndag, den 30 augusti mellan klockan 14 och 17.30, kan man i samband med walk in-vaccinationer diskutera vaccinet på finska, svenska, engelska, franska ryska och arabiska. Möjligheten att diskutera har riktats till personer med invandrarbakgrund, men också andra som vill kan komma och diskutera vaccinationen.

Staden meddelar om saken i ett pressmeddelande på onsdagen. Där tillägger man att det finns tillräckligt med både personal och vaccin, och att man hoppas på att så många som möjligt vaccinerar sig.

– Vi hoppas att alla personer över 12 tar det första coronavaccinet i Konstfabriken. De som vaccineras nu får det andra vaccinet i oktober, och ju högre vaccinationsgrad vi har desto fortare kan vi förhoppningsvis övergå till ett mer normalt liv, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i pressmeddelandet.

– I synnerhet vaccinationstäckningen för personer i mellan 20 och 30 år kunde förbättras ytterligare. Naturligtvis hoppas vi att vaccinationstäckningen i alla åldersgrupper stiger till minst 80 procent. Vaccination skyddar mot en allvarlig coronavirussjukdom, och vi rekommenderar starkt att man tar vaccinet, tillägger Silvennoinen.

Vaccin i Näse

Coronavaccinationerna pågår i Konstfabriken fram till den 3 september. Man kan på förhand boka en tid till vaccinationer eller komma utan tidsbeställning till walk in-vaccinationer.

Den 8 september är det Näse hälsostation som gäller, där man håller öppet två vardagskvällar per vecka och på lördagar. I Näse ges i huvudsak den andra dosen coronavaccin, men det finns vaccinationstider också för den som vill ta den första dosen.

När vaccinationsplatsen byts från Konstfabriken till Näse hälsostation, ändras vaccinationsplatsens namn i tidsbeställningssystemet. Systemet skickar påminnelsen genom ett textmeddelande om vaccinationstiden och platsen.

– Det här borde fungera rätt, men vi vill ändå påminna att alla vaccinationer fram till den 3 september ges i Konstfabriken och från och med den 8 september i Näse hälsostation. Klockslaget och datumet är med säkerhet rätt i textmeddelandet, säger servicechef Heli Sjöblom.

Problem med Mina Kanta

Över 90 procent av vaccinationsuppgifterna har överförts till Mina Kanta-sidor, men informationsöverföringen pågår fortfarande. Problemet i systemet är av nationell omfattning, och arbetet för att lösa problemen pågår.

– Även om vaccinationsuppgiften fattas i Mina Kanta-sidor så har den registrerats i vårt patientdatasystem. Om du inte behöver ett intyg behöver du inte kontakta hälsovårdstjänsterna om det. Ärendet utreds och ses över, uppger utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Den som behöver ett intyg, till exempel för en resa, kan ringa till vaccinationslinjen på numret 040-145 5000. Numret är kopplat till en återuppringningstjänst.

– Vissa fel kan vi korrigera, men en del inte. Om vi inte kan rätta till uppgifterna så att coronavaccinationsintyget överförs rätt till Mina Kanta-sidor, skriver vi ett coronavaccinationsintyg från THL som kan hämtas antingen från Konstfabriken eller Näsehälsostation, säger Blomberg.

72,1 procent av Borgåborna har fått den första dosen. 54,8 procent har fått andra dosen.

75,8 procent av 16 till 19-åringarna har fått vaccin.

51 procent av 12 till 15-åringarna har fått vaccin.

Boka vaccinationstid på adressen www.coronavaccinbokning.fi eller per telefon på numret 040 145 5000.

Walk in-vaccination utan tidsbeställning i Konstfabriken: måndagar, torsdagar och fredagar, fram till den 3 september i Konstfabriken klockan 10–16 (cirka 150 vaccindoser/dag). Måndagen 30.8 fortsätter walk in -vaccinationen till kl. 17.30.

Läs mera: https://www.borga.fi/coronavaccinering.