Snart ska tvåtusen äppelträd slå rot i Söderby

ARBETSAM. Gunnel Englund satsar stort på en äppelgård med 2 000 träd. Bild: Magnus Massingberd

En levande landsbygd och en tro på en ljus framtid för jordbruket är något som Gunnel Englund tar på allvar. Hon är också beredd att arbeta hårt för sina visioner.

Gunnel Englund tror inte att man kan gå på i gamla spår utan att man måste satsa på specialodlingar. Till hennes läggning hör dessutom att vara öppen för och intresserad av nya grödor. Hon drar sig inte för att ta in nytt i odlingarna. Här är några exempel på hennes nytänkande.

– Björnbär, aronia, vita, röda, rosa, svarta vinbär, honungsbär, saskatoonbär (trädblåbär) som jag vidareförädlar till sylt, saft och glögg.

Lusten till fortbildning har inte tagit slut utan nästa steg är en mathantverksexamen inom bageribranschen.

– För mig är det viktigt att kunna förädla mina produkter och sälja direkt till kunden. Jag vill förkorta kedjan mellan producent och konsument. Jag tänker grönt och ser det också som ett sätt att spara naturen.

När hon ser ut över grödorna som växer på Smeds i Söderby ser hon inte bulkvara utan färdiga produkter.

– Där växer havregrynen, där växer ärterna som barnen ska få plocka, där äppelträden som ska ge frukt som jag säljer direkt till kunden och där skulle det växa rågmjöl.

Regning höst

Den som lever av jorden vet att vädrets makter är lynniga. Speciellt lynniga var de i fjol när regnet öste ner både sommar och höst och skördandet försenades kraftigt eller inte alls blev av.

– Jag odlade spelt första gången 2016 och blev förvånad över hur god skörden blev, i fjol fick jag ingen skörd alls. Rågen klarade inte vintern och jag blev tvungen att harva upp den. Nu ska jag så honungsfacelia här i stället. Grannen har sina bikupor vid rågfältet så bina torde bli glada.

Nytt för i år är enkorn, ett ursprungsvete som varit känt redan i 10 000 år.

– Smeds är inte en ekogård utan jag odlar konventionellt, men gamla vetesorter som spelt och enkorn klarar inte av gödsel och bekämpningsmedel och därför använder jag inte sådana. Jag brukar säga att jag odlar med bondförnuft.

Äppelodling

Gunnels största satsning hittills är grundandet av en äppelgård. För två och ett halvt år sedan lämnade hon in en beställning på 2 000 träd som sedan dess drivits upp i Belgien.

– Jag beställde fyra olika sorter. Geneva Early som ger skörd så tidigt att jag kan sälja frukten till sommargästerna. De övriga är höstsorten Discovery, tidiga vintersorten Lobo och vintersorten Rubinola.

Det första budet från Belgien var att träden levereras den 15 maj, dagens bud är att leveransen sker i månadsskiftet maj-juni. Den sena våren gjorde att arbetena med att anlägga äppelgården måste göras i en takt som höll på att knäcka Gunnel och hennes medhjälpare. Men nu är allt mer eller mindre klart. Fårorna är plöjda, stolparna har slagits ner i marken, bamburör som träden ska fästas vid likaså och metalltrådarna som bevattningsslangarna ska hängas upp på är på plats.

– Träden ska inte få bli högre än tre och en halv meter och ska klippas årligen. I sommar plockas blommorna bort, men redan sommaren 2019 ska träden bära frukt. Budgeten för projektet är 30 000 euro, men det är inte sagt att det är nog. Jag är glad över att Finlands viltcentral betalade materialet till stängslet som vi har satt upp runt äppelgården.

Utan ett stängsel som hägnar in odlingen blir det inga äpplen. Det lärde sig Gunnel redan tidigare när hon planterade 30 äppelträd hemma. Hjortdjuren åt upp toppar och löv.

Upplevelser

I en liten del av äppelgården har Gunnel sått ärter, ett stycke längre bort har Gunnel satt potatis.

– Min tanke är att barn ska kunna komma hit och plocka ärter senare i sommar och jag ska också låta kunder komma till potatislandet och ta upp nypotatis med mig. För mig är det viktigt att visa konsumenterna, speciellt barn, varifrån maten kommer och jag tror också att det ökar förståelsen för jordbruket.

Gunnel säger att hennes intresse för jord- och skogsbruk är medfött. Hon tog över hemstället Smeds i början av 2000-talet.

– Det var inget tvång utan något jag ville. Jag var bonde redan före det, jag arrenderade mark. Till sist sade jag till pappa att antingen ger du över stället till mig eller så skaffar jag mig en egen gård.

Pappa följde Gunnels önskemål och hon har förvaltat arvet sällsynt väl.

Äger, odlar och utvecklar hemstället Smeds på Storpellinge.

Familjen utgörs av särbo och tio år gammal son.

Är skogsbruksingenjör.

Har heltidsarbete på Otso skogstjänster, är stationerad i Lovisa.

Fick guldmedalj för rönnglögg i det öppna finländska mästerskapet i mathantverk som ordnades i Ekenäs i oktober 2016.

Mer läsning