Snart premiär för komediserien om Sibbo

KOMISK DUO. Kari Hietalahti spelar korrumperad businessman och Mari Perakoski hans troféhustru i komediserien Sipoon herttua, Sibbogreven, som har premiär den 9 maj. Bild: Hanna-Maria Gronlund

I nya komediserien Sipoon herttua spelar Kari Hietalahti huvudrollen som "Sibbogreven" Pasi Kovalainen. Skattesmitare, byråkratbrottare och korrupt businessman är bara förnamnet på den här fiktiva Sibbobon.

"Sibbo, den östnyländska kommunen där huvudsysslan är att klaga på beskattningen." Finska komediennen Pirjo Heikkilä i rollen som polis serverar en rapp öppningskommentar i den färska trailern för teveserien Sipoon herttua som får premiär den 9 maj.

Så handlar komediserien också rätt långt om korruption, närmare bestämt om Kari Hietalahtis företagare, pappa och troféhustrun Mari Perakoski. Sibbogreven har byggt upp hela sitt imperium med tvivelaktiga metoder. Själv upplever han inte att han är kriminell utan bara en vanlig virtanen som försöker förtjäna sitt levebröd men som har kommit i kläm på grund av tuff beskattning och stel byråkrati.

Här kommer polisen, radarparet Pirjo Heikkilä och Riku Nieminen, in i bilden och det med strategin att sätta dit Sibbobon till vilket pris som helst. Drevet går också i gång och kräver Kari Hietalahtis huvud på ett fat – entré för husjuristen, spelad av Pekka Strang, som klarat företagaren ur knipan otaliga gånger tidigare.

Sippon herttua är regisserad av färska Jussi-vinnaren Teppo Airaksinen, och för manuset står Atte Järvinen och John Lundsten, bekanta från produktioner som Itsevaltiaat, Pasila och Putous. Serien är producerad för Eliisa Viihde och har premiär den 9 maj.