Snart går starten för svenska veckan

SVENSKJOBBARE. Linda Tuppurainen, Birgitta Palmqvist, Anna Arkun, Bodil Lund, Maria Malin, Jenny Törnroos, Ida Mickelsson och Marina Henriksson har varit involverade i arbetet inför svenska veckans digra program i Borgå. Bild: Petra Lind

Svenska veckan inleds på måndag och tar i Borgå formen av en varierad, händelserik och språkligt inkluderande startsträcka inför svenska dagen-firandet den 6 november.

– Veckan börjar på Kulturhuset Grand med swing tillsammans med trubaduren Jonas Näslund. Tanken är att de som har ledigt dagtid eller varför inte de som har lunchpaus från jobbet kan titta in för att dansa och lyssna på svängig musik, säger Grand verksamhetsledare Birgitta Palmqvist.

Palmqvist har suttit med i arbetsgruppen som planerat programmet under svenska veckan och gläder sig över resultatet: ett varierat utbud av kulturevenemang på svenska som riktar sig till målgrupper i olika åldrar. Ungdomarna i Strömborgska skolan får till exempel ta del av Teater Peros föreställning Å andra sidan medan dagisbarn är målgruppen för Teater DaCapos föreställning Mina & Kåge.

FAKTA

Svenska veckan

15

orter firar Svenska veckan från måndagen den 31 oktober till söndagen den 6 november.

Svenska veckan är ett av årets största kulturevenemang på svenska i Finland. Den har ordnats sedan år 2 000.

– Barnen gillar säkert också lördagens svängiga konsert med finlandssvenska barnorkestern Flip Flop, tipsar Ida Mickelsson om gratiskonserten på Grand.

Dubbelt upp

Modersmålet, i det här fallet svenskan, står som brukligt är i fokus på svenska dagen den 6 november. I år infaller dagen på en söndag och det gör att man kan fira det svenska språket i ett dubbelt kulturpass där traditionellt följs av kaxigt och ungt.

Barnen gillar säkert också lördagens svängiga konsert.

Starten går klockan 16 på Grand då stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula inleder med några hälsningsord varpå Yles Rysslandskorrespondent Kerstin Kronvall fortsätter på rubriken Hemlängtan till modersmålet.

– Kerstin Kronvall kommer hit från Moskva enkom för oss, säger Borgå medborgarinstituts rektor Maria Malin om den högprofilerade journalisten med rötter i Östnyland.

Jenna Romberg, svenska- och engelskalärare vid MI, fungerar som festens konferencier och får alltså den här gången sköta pratet medan andra sjunger. Daniel Andersson, Hannes Huitula och Frans Sandelin från Borgå gymnasium bjuder på en minikonsert som går under namnet Ord och några visor. Trion gjorde succé i fjol och är nu tillbaka med en ny repertoar.

Kerstin Kronvall kommer hit från Moskva enkom för oss.

Lockar unga

– Det är viktigt att också ungdomar upplever att svenska dagen är deras. Det är inte fråga om att festen inte skulle vara välbesökt men vi hoppas att också yngre hittar hit, säger gymnasielektor Bodil Lund som fått fungera som brobyggare mellan gymnasieeleverna och planeringsgruppen.

Innan det blir dags för den timslånga festens obligatorium, Modersmålets sång, utmanas publiken i en lekfull, interaktiv frågesport med Norden som tema.

Det är viktigt att också ungdomar upplever att svenska dagen är deras.

Efter "ljud fritt från strand till strand i tusen sjöars land!" öppnar ett popup-café i Grands foajé och bjuder på en lämplig paus inför svenska dagens spexigare bit. Halvsex är det nämligen dags för Albert Häggblom Show, en improviserad talkshow tillsammans med Borgåbördiga ståuppkomikern Albert Häggblom.

– Showen med underrubriken "Va' perkele e en finlandssvensk" har dragit fulla hus på Improvisationsstudion i Stockholm, säger Birgitta Palmqvist.

Skratt och prat

Showen är en blandning av musik, sketcher och ståuppkomik, och förutom Albert Häggblom ses tre skådespelare samt några inbjudna – finlandssvenska och finska – gäster på scenen. Det blir en diskussion om kultur, nationalitet, språk och identitet.

En viktig kugge i svenska veckan-firandet är första årets studerande vid det tvåspråkiga programmet för försäljning och visuell marknadsföring vid yrkeshögskolan Haaga-Helia i Borgå. Linda Tuppurainen och Anna Arkun berättar att man velat lyfta fram svenskan men på ett inkluderande sätt.

– Många av programpunkterna går över språkgränserna, såsom till exempel fredagens matjippo Food Fusion i Konstfabrikens foajé. Lokala restauranger och kaféer dukar, på svenska och finska, fram förmånliga smakbitar ur skiftande matkulturer, säger Anna Arkun.

Många av programpunkterna går över språkgränserna.

Mode och design

En tvåspråkig approach har också jippot Mode Bazaar som ordnas på Haaga-Helia Borgå Campus fredagen den 4 november. Modevisning och loppmarknad är ledorden för evenemanget som riktar sig till unga vuxna. Stil och design är aktuella även på Borgå Design Market som ordnas på campuset dagen därpå. Då visar småföretagare och formgivare upp sig och den som vill kan passa på att ta en moderiktig tatuering.

FAKTA

Svenska veckan-plock

Swing. Måndag 31.10 kl. 12, dans på Kulturhuset Grand.

Bloggworkshop. Tisdag 1.11 kl. 13–15 med Sofie Adolfsson som berättar om bloggande.

Loppisjippo. Onsdag 2.11 kl. 14–17 på Haaga-Helia Borgå Campus.

Runebergguidning. Torsdag 3.11 kl. 14 guidning på svenska i J.L. Runebergs hem till priset av inträdesavgiften.

Kaffe & konst. Fredag 4.11 kl. 14–16 bjuder kulturtjänsterna bjuder på kaffe med dopp i Borgå Konsthall där Malena Granqvists uställning precis öppnat.

Borgå Design Market. Lördag 5.11 kl. 12–17 på Haaga-Helia Borgå Campus ger inblick i designbranschen via formgivare och små företag. Unika produkter till försäljning.

Fest. Söndag 6.11 kl. 16 på Grand inleds svenska dagen-festen.

Show. Söndag 6.11 k. 17.30. Albert Häggblom Show, också på Grand. Obs, biljetterna kostar 17 euro.

Lite i stil med Albert Häggblom spelas det också på stereotypier då man har unga som målgrupp. När svenska natten firas på nattklubb i Borgå och Lovisa kan man köpa sig en "pappa betalar-drink".

– Vi vill bryta eventuella fördomar på ett roligt sätt, säger Linda Tuppurainen.

Bryter ner språkbarriärerna gör även söndagsförmiddagens program i Konstfabriken, Lilla Lapsimessut, som omfattar allt från färgverkstad till spralliga ramsor och sagoläsning.

– Det här är barnjippot där alla ska ha roligt oberoende av om man pratar svenska eller finska, säger Anna Arkun.

Arbetsgruppen bakom svenska veckan i Borgå består av representanter för stadens kulturtjänster, Borgå Gymnasium, Borgå medborgarinstitut och dess Kamratförbund samt Kulturföreningen Grand.