Snart fyller gatukonsten Borgå

FESTIVAL. På fredag börjar det första gatukonstjippot i Borgå. Bild: Strööt

Från och med den 26 augusti är det dags för STRÖÖT 2016, en gatukonstfestival som samlar olika en massa aktörer. Totalt 22 verk presenteras under en veckas tid.

Mamma till idén är Iina Virkki som tillsammans med andra aktiva jobbat fram festivalen. Hon är koordinator och på krafterna har gänget inte sparat.

– Vi hoppas att STRÖÖT blir en årlig tradition, säger hon.

Allmänheten bjuds på konst i många former.

– Väggkonst, stickgraffiti, dans, teater, cirkus med mera. Vi vill liva upp stadsbilden via konsten och erbjuda människor ett nytt sätt att uppleva sin omgivning och vara med och inverka på livsmiljön.

Alla får dansa

Hon påpekar att då stadsbilden plötsligt förändras på ett överraskande sätt, sugs man med och reagerar på omgivningen via alla sinnen. Exempelvis ordnas ett gatudansjippo där alla bjuds med för att dansa på egna villkor och följa inre impulser och motiv.

Runebergsesplanaden och Ågatan, från parken ända fram till Mannerheimgatans bro, är huvudestrad och fritt rum. Det hittas också konstverk på flera andra håll.

Festivalen öppnades egentligen redan på måndag, då arbetsgruppen G-Rex började måla stora konstverk vid Borgbackens vattenverk. Stickgraffitigruppen igen tog emot stickarbeten, som ska fästas på träbron i Gamla stan. Arbetet fortsätter vid träbron måndag-torsdag klockan 12, fredag klockan 13 samt i Runebergsesplanaden på onsdag mellan 11 och 14.

Fredag och lördag (26-27.8) förverkligas de andra konstverken.

Samhörighet

Huvudtemat för STRÖÖT - Street Art Borgå är samhörighet och den goda känsla konsten ger.

Iina Virkki påminner om att Street Stage vid Ågatan 33 är en öppen scen för alla.

Nästa år, då Finland fyller 100, tar STRÖÖT upp självständigheten som tema.

– Vi vill bland annat via konsten fokusera på vårt mångkulturella land.