Snart flyttar coronaprovtagningen en gång till

Här ska den nya coronatestplatsen för Borgåborna placeras. Bild: Kristoffer Åberg

Gamla Vårberga sjukhus lokaler är lämpligare för coronatest än det gamla åldringshemmet i Johannisberg, det anser man på HUS Diagnostik, som numera ansvarar för testningen också i Borgå.

– Inom en snar framtid flyttar coronatestningen i Borgå till Borgå sjukhus utrymmen, uppger Teija Kaukosalmi-Virtanen, ansvarsområdeschef för HUS Diagnostik.

Testplatsen flyttade från ett garage vid hälsovårdscentralen i Näse till gamla Johannisbergs åldringshem Syren i början av oktober, men varken Borgå stad eller HUS har varit nöjda med den nya platsen.

På Borgå stad har man haft en känsla av att Borgåborna drar sig för att besöka Johannisberg som ligger så långt från centrum, och att antalet testade därför har gått ner.

– Provtagningsvolymerna i corona har förblivit nästan desamma trots att provtagningspunkten flyttat från Näse till Johannisberg, säger ändå Teija Kaukosalmi-Virtanen.

Renovering först

Muktar Osman, på HUS Diagnostik, uppger att lokalen redan är vald.

– Coronatestningen flyttas till det gamla Vårberga sjukhus. Det tar sin tid att göra en liten renovering av lokalerna och därför kan jag ännu inte ge ett datum för när testplatsen flyttas.

Vårberga sjukhus står tomt sedan början av september när den psykiatriska avdelningen flyttade in i Borgå sjukhus huvudbyggnad.

Enligt HUS fastighetsdirektör Ingemar Borgman går det lätt att planera testplatsen i Vårberga sjukhus så att patienterna dirigeras in genom en dörr och ut genom en annan.

I Borgå är det också möjligt att coronatestas i Mehiläinens utrymmen i Näse. Provtagningsplatsen anvisas enskilt för varje patient som får remiss till coronatest.

Coronatestning är alltid gratis för patienten.