Smoothies och fräsch design

HÄLSOSAMT OCH GOTT. Mona Halminen välkomnar alla till hennes nya butik. Bild: Kristoffer Åberg

En ny butik har öppnats i skomakare Raittinens gamla lokal på Krämaregatan. Minttu & CO Design Studio bjuder på en pigg kombination av safter, smoothies och grafisk design. I lördags öppnades butiken ackompanjerat av soligt väder och lite parkyoga.

Mona Halminen öppnar butikens dörrar med ett soligt leende och placerar ut några improviserade bänkar framför trappan. Inne i butikens ljusa utrymmen väntar en liten juicebar och ett urval designprodukter. I rummet bredvid ligger ett arbetsutrymme för grafisk design. Produkterna som är till salu följer en så kallad pop-up princip, vilket betyder att andra företagares produkter lyfts fram och byts ut ungefär en gång i månaden.

Halminen har redan erfarenhet av att vara småföretagare i Borgå. Hon var med och startade Café Rongo som ligger på Fredsgatan. Till utbildningen är hon grafiker och konceptplanerare. Tanken om den nuvarande butiken började ta sin form under förra hösten.

– Idén föddes som en naturlig evolution av min bakgrund som utbildad grafiker och min tid i Café Rongo. Jag ville verkligen satsa på att utnyttja mina kunskaper inom design och drömmen var att hitta en lokal där jag kunde kombinera ett arbetsutrymme med en juicebar. Den här lokalen blev verkligen perfekt, säger Halminen.

EN REJÄL DOS JÄRN. Varje smoothie har ett syfte. Den här ska höja på prestationsförmågan. Bild: Kristoffer Åberg

I arbetsutrymmet skapar Halminen bland annat banderoller och affischer. Hon jobbar ihop med sin sambo, fotografen Erik Lindroth. Många av deras kunder finns i Helsingfors, men Halminen ville ändå ha Borgå som sin "bas".

– En av orsakerna att jag ville börja med den här lilla butiken i Borgå var att jag helt enkelt trivs här. Jag träffar ofta kunder i Helsingfors men det känns trevligt att ha min lilla oas här i Borgå.

När det gäller de färskpressade safterna och de smoothies som Halminen bjuder på har hon några trumfkort. Enligt Halminen använder många juicebarer huvudsakligen utländska ingredienser. I Minttu & CO bjuds det också på inhemskt som till exempel nässlor. Urvalet av safter och smoothies är inte heller slumpmässigt.

– Det finns en idé bakom varje produkt. Vissa blandningar innehåller till exempel ingredienser som motverkar stress medan andra gynnar matsmältningen, säger Halminen.

FÄRSKA INGREDIENSER. Halminen blandar också inhemska ingredienser i hennes smoothies. Bild: Kristoffer Åberg

I framtiden vill hon gärna fortsätta bygga på sina kunskaper inom grafisk design. Om det går bra med affärerna skulle hon gärna också anställa en personal.

– Det är klart att det inte rör sig lika mycket folk på gatan här i Borgå som till exempel i Helsingfors, men jag tycker att Borgåborna är ganska nyfikna när det gäller nya butiker. Vi ligger på en bra plats som gynnar spontana visiter.

Mer läsning