SLS samlar in upplevelser i coronatider

Tomma gator och långa vistelser i isolering. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ber allmänheten berätta om undantagsförhållandena. Bild: Hanna Matikainen/Lehtikuva

Yle och framtida forskare ska få tillgång till vittnesmål om livet i coronans tid.

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) samlar in upplevelser av undantagstillståndet, av de åtgärder som vidtas för att hindra spridningen av viruset och följderna av dem. Inte sedan andra världskriget har något haft en så genomgående inverkan på samhället, skriver SLS i ett pressmeddelande.

– Vi lever i en mycket exceptionell tid och våra beteendemönster och vår vardag har förändrats drastiskt på en kort tid. Nu är det viktigt att samla in kunskap om hur människor upplever undantagstillståndet och spridningen av coronaviruset, säger arkivchef Kristina Linnovaara i pressmeddelandet.

Enligt Linnovaara är det viktigt att arkivera upplevelserna för att forskare i framtiden ska ha kunskap om den här ovanliga tiden.

Frågorna kan besvaras på sls.fi/coronaviruset och man får gärna bifoga bilder. SLS gör insamlingen i samarbete med Svenska Yle och materialet kan också användas i Yles programverksamhet. Man kan delta anonymt i insamlingen.

Mer läsning