Slottsgården rullar in i elbilsåldern

BRA MED EL. Tapani Mansikkala gillar att Ekorent satsar på eldrivna bilar. – Men själv väntar jag ändå mest på de självkörande bilarna. Då kunde bilen köra mig ner till Emsalö och hämta mig därifrån en vecka senare. Bild: Kristoffer Åberg

Invånarna i kvarteret Slottsgården vid Västra åstranden får tillgång till en elbil som de kan hyra ut för en timme i taget. – Det är en utmärkt idé, säger Tapani Mansikkala som äger en av lägenheterna.

Nästan ljudlöst glider elbilen, rattad av Ekorents vd Juha Suojanen, in på gårdsplanen framför det randiga parkeringshuset i Slottsgården. Där ska bilen få en p-plats och stå till tjänst för invånarna i det nya kvarteret. Via en mobilapplikation kan bilen reserveras för en timme, eller för längre perioder.

– Prissättningen är kopplad till när bilen hyrs ut. Under vardagsmorgnar är priset 5 euro per timme men till exempel under lördagskvällar, då efterfrågan antagligen är störst, kostar det 12 euro per timme. Tanken bakom det här är att bilen ska användas så mycket som möjligt, och att invånare som inte behöver bilen vid någon speciell tidpunkt kan utnyttja de förmånligaste priserna, säger Suojanen.

Tapani Mansikkala, som har Slottsgården som sitt andra hem, får pröva att sätta sig bakom ratten.

– Nog känns det ju som en riktig bil, bara man ännu skulle få provköra lite, säger han och skrattar.

Själv har han en bensindriven bil från början av 2000-talet och den tänker han tillsvidare inte avstå i från.

– Jag har tagit bort baksätet för att få mer bagageutrymme och jag tillbringar mycket tid på Emsalö där jag har ett hus. Så den här bilen som ska användas gemensamt av invånarna fungerar inte för mig i nuläget, men jag gillar initiativet. Särskilt att den är eldriven. Fast jag läste nyligen att man gör den största miljögärningen om man köper en begagnad bensinbil och inte en elbil. Men jag vet inte om det stämmer.

Elbilen vid Slottsgården är ett samarbete mellan Ekorent och byggbolaget Pohjola Rakennus. Juha Suojanen säger att man har liknande arrangemang med husbolag i bland annat Esbo och Helsingfors, men att det här är det första samprojektet i Borgå.

– När jag grundade Ekorent 2014 var tanken först att bilarna skulle stå i köpcentrum och människorna skulle få hämta dem därifrån. Men konsultbolaget Ramboll har utrett att folk inte vill hämta hyrbilar som ligger längre bort än 700 meter. Så det var mycket bättre att samarbeta med husbolag och ha bilarna parkerade vid bostadshusen. Det är rätt ställe ur användarnas synvinkel.

Med det nuvarande konceptet används Ekorents bilar i medeltal 6–7 timmar per dag vilket enligt Suojanen är en bra siffra.

Invånarna i Slottsgården kan reservera elbilen, en Nissan Leaf, för minst en timme åt gången.

Reservationerna görs via en app för smarttelefoner.

De förmånligaste priserna är 5 euro per timme eller 48 euro för en dag.

Bilen har en räckvidd på drygt 200 kilometer med en laddning.

Slottsgården får en elbil till under sommaren eller hösten 2019 då området är färdigt byggt.

Mer läsning