Slog hårdast, sprang snabbast, dansade bäst – Borgå stad uppmärksammade framgångsrika idrottare

PREMIERAD. Borgå stad premierade tidigare i veckan traditionsenligt lokala idrottare som utmärkt sig under året. Konståkaren Vera Stolts fjärde placering i nordiska mästerskapern smällde högt i sammanhanget. Bild: Ksf-arkiv/Tommi Willberg

Borgå stads tradition med att premiera lokala idrottare som haft ett framgångsrikt idrottsår bakom sig fick en fortsättning i veckan när ett tjugotal idrottare samlades till pristillfälle i idrottshallen i Borgå.

Borgå är en stad där idrottande står högt i kurs, och det bevisades med all tydlighet i tisdags när Borgå stad uppmärksammade idrottare som tävlar framgångsrikt under 2019. Bland de premierade fanns både världsmästare, Europamästare och finska mästare i en rad olika grenar samt finska mästare.

I kategorin framgångsrika idrottare hittar man brasiliansk jiujitsu-utövaren Mattias Kasurinen som vann EM i klassen för under 97,5 kilogram. Mergim Syla som representerar samma gren i öppna klassen kammade för sin del hem en tredje plats i EM medan junioren Topias Hassinen blev EM-vinnare i den öppna juniorklassen.

Tuukka Lehtonen, som kör motorbåtssport i Formel-4, gjorde en utmärkt säsong i fjol och premierades för ett VM- och ett EM-guld. Katja Ronkainen i mastersserien uppmärksammades för sin två EM-silver, en i tyngdlyftning och en i bänkpress, och samma gällde konståkaren Vera Stolts fina fjärde plats i de nordiska mästerskapen.

Borgå stad riktade ljuset mot många olika grenutövare; allt från friidrott (medeldistanslöparen Sara Kuivisto, 7-kamparen Amanda Liljendal) och rodd (Jani Söderlund) till brasiliansk jiujitsu (Mergim Syla, Pette Uski, Roope Uski och Topias Hassinen i juniorklassen) och thaiboxning (Kari Viinikainen).

Cheerleading, kyykkä och indoor-hockey

Cheerleading är en gren som vuxit kraftigt i popularitet och Borgå stad kunde premiera två inhemska toppar: VM-vinnaren och finska mästaren i tävlingscheerleading, Sara Tamminen samt EM-tvåan och FM-vinnaren Sanni Lahtinen i cheerleading. Riktigt lika många utövare sysslar däremot inte med Tiina Viitanens gren. Hon tog ett EM-guld och ett finskt mästerskap i karelska traditionsgrenen kyykkä.

FM-vinnare blev också rullstolsdansande Karin Antell och det lokala indoor-hockeylaget som består av Anne-Maarit Anttonen, Mia Kuosmanen, Nea Väisänen, Noora Ruotsalainen, Minna Tirkkonen, Reija Jokinen, Jonna Forsblom, Johanna Nykopp och Ira Kaijolehto.

Bandyjuniorerna Rasmus Fridolfsson, Casper Hänninen, Akseli Laakkonen och Aapo Pursio premierades för sina insatser i bandy-VM i klassen U19 och U20. I seniorklassen var det friidrottarna Johanna Hakonen, Jari Pekonen och Jari Uusitalo som uppmärksammades. Som enda skidåkare belönades Martti Laaksonen i klassen 56+. Han blev EM-vinnare både i klassisk stil och i fri stil.

Mer läsning