SLC lanserar nytt magasin om finlandssvenska lantbrukare

REPORTAGE. Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds nya magasin fokuserar på lantbruk i olika delar av Svenskfinland. Bild: Staffan Björkell

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds magasin består av 14 reportage om producenter i Svenskfinland.

Fotografen Kasper Dalkarl och journalisten Ebba Håkans har tillsammans producerat ett 92-sidigt magasin om lantbruk och lantbrukare för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC). Magasinet heter Hellre bonde än jordbrukare och innehåller 14 reportage om producenter på olika håll i Svenskfinland.

Enligt Dalkarl är tanken med magasinet att sprida information om Finlands bönder. Magasinet har samma namn som Dalkarls examensarbete som bestod av olika bildreportage om jordbrukare.

– Genom bilderna och texterna vill vi ge producenterna ett ansikte. Med sina egna ord berättar producenterna om sin verksamhet, sina utmaningar och sina framtidsdrömmar, säger Dalkarl i SLC:s pressmeddelande.

– Det känns ofta som om människor har tappat kopplingen till naturen och maten. Många tycks inte inse vilket arbete som ligger bakom maten.

Också SLC:s ordförande Mats Nylund ser magasinet som ett sätt att påminna konsumenter om lantbrukarnas vardag och arbete.

– Förutom att matproduktionen är beroende av väder och vind, har även beslutsfattarnas och konsumenternas beslut en stor inverkan, och livsmedelsmarknaden måste fungera så att producenterna får en rättvis ersättning, säger Nylund i pressmeddelandet.

Kasper Dalkarl har tidigare fotograferat för bland annat Hufvudstadsbladet och Österbottens Tidning. Ebba Håkans utnämndes nyligen till Studentbladets nya chefredaktör. Både Dalkarl och Håkans har rötter i Österbotten.