Släkthistorierna höll inte streck – misstänkt krigstida bomb var hög med järnspik

Polisen och försvarsmakten rörde sig i Borgåterrängen på torsdagen och undersökte platsen för en misstänkt krigstida bomb. Det som hittades var gammal järnspik. Bild: Polisen

Polisen och försvarsmakten rörde sig i Borgåterrängen i går och följde upp ett larm. En markägare slog larm eftersom släkthistorierna låtit förstå att en bomb fallit på platsen för kommande markarbeten. Gammal järnspik var det enda som hittades.

Polisinrättningen i Östra Nyland och försvarsmakten tillbringade torsdagen i ett skogsområde i Borgå efter att ha fått in uppgifter om ett järnfynd som möjligen kunde vara en krigstida bomb. Myndigheterna gick i förväg ut med information om att man kommer att undersöka fyndet och gräva upp, det som misstänktes vara en sprängladdning, under kontrollerade omständigheter.

Däremot vill man inte gå ut med närmare uppgifter om den exakta fyndplatsen som ringats in utifrån information som traderats i markägarens släkt. Inför operationen i Borgåterrängen uppgav kommissarien Miika Laine till ÖN (28.10) att markägaren ville utreda ifall historierna håller streck, innan någon kommer till skada under planerade markarbeten på den aktuella platsen.

Stöd för markägarens uppgifter gav det faktum att försvarsmakten i samband med preliminära undersökningar kunnat konstatera att det ligger metallföremål under markytan.

Försvarsmakten undersökte platsen med metalldetektor och markradar, under ledning av major Jaakko Lyytikäinen från gardesjägarregementet. Grovjobbet, i klartext grävjobbet, inleddes på området under torsdagen efter pågick fram till kvällningen då det stod klart att det var falskt alarm.

Den misstänkta krigstida bomben visade sig vara en hög med gamla järnspikar. Det var de som gjorde att metalldetektorn gav utslag och påvisade att det låg metall under jorden. Järnspikfyndet innebär att markägaren nu tryggt kan sätta i gång med planerade markarbeten.

Mer läsning