Släggkastningsboom i Akilles

POPULÄRT. Emma Backlund slungar i väg den 3 kilo tunga släggan. Bild: Tommi Willberg

Släggkastning har blivit ytterst populärt i Akilles. Speciellt bland unga flickor.

Regnet duggar lätt över Borgbackens kastplan i Borgå en eftermiddag sent i september. Friidrottssäsongen 2018 är så gott som slut men förberedelserna för vintern och kommande sommar kör så småningom i gång. Ett tiotal Akillesjuniorer har samlats vid kastplanen för ett träningspass där det mesta händer i släggkastningsburen.

Släggkastningen har ett grymt lyft – både i Akilles och i finsk friidrott överlag. I Akillesgänget är det lilla speciella att en stor del av kastarna är unga flickor.

– Det är sammanlagt sex flickor och ibland kommer det kastare från andra föreningar också. De har hört att vi har ett större gäng här. För oss är grejen det att vi är så många. Man behöver inte gå ensam på träningarna. Vi har en intern tävling mellan idrottarna vilket sporrar dem. Det gör det roligt. Vi gör saker med ett "smile", säger gruppens tränare Thomas Backlund.

På träningspasset som Östnyland besöker finns fem kastare från Akilles och en gäst från Anjalan Liitto. Akilleskastarna, Saara Puustinen, Emma Backlund, Sofia Wahlstedt, Emmy Ollas och Melina Lundqvist, är alla mellan 12-16 år. Gruppen har tränat tillsammans på allvar sedan fjolårets sommar, men de flesta tjejerna har friidrottat sedan de var små.

Hur hittade ni släggkastningen?

– Det var en slump. Jag började med diskus och så testade jag slägga. Det blev roligare och man blev bättre på det, säger 15-åriga Backlund.

– Jag har alltid varit en kastare. Först höll jag på med kulstötning och så började jag kasta slägga och diskus. Jag tycker att slägga är roligt men nu är jag mera diskuskastare, säger Ollas, 16 år.

Hela gänget är sams om att gruppandan är ett stort plus. Stämningen är bra och det är lättare att träna tillsammans. Slägga är en ytterst teknisk gren och tjejerna medger att nerverna ibland ställs på prövning om kasten inte lyckas. Man ska få ut släggan ur kastburen, man ska få släggan att flyga rätt och man ska kunna accelerera genom hela prestationen.

– Men det är roligt då det går bra, säger flickorna och skrattar.

Mångsidighet a och o

Den första hela säsongen var inget mindre än en fullträff för Akilleskastarna.

– Vi har haft otroligt bra framgångar med tanke på att vi inte hållit på så länge. Vi har ett FM-brons som flickorna vann i partävlingen, Saara Puustinen var fjärde och Emma Backlund sjätte. Helt otroliga framgångar på kort tid och det gör ju att det sporrar. Släggkastning i Finland är väldigt uppåt just nu. Det är väldigt många som deltar. Den minst populära grenen blev plötsligt en av de mest populära, berättar tränaren Backlund.

Backlund riktar ett stort tack till Borgå konstskola, som målat och gett färg åt förrådet vid kastplanen, och till Borgå stad som hjälpt till att piffa upp kastplanen inför tävlingar. I höst får träningsguppen använda planen ännu sent i höst på grund av att man fått lov att hålla kastburens nät i användning senare än vanligt.

Under den stundande grundträningsperioden – och i träningen överlag – är mångsidighet temat. Backlund ser hellre sina adepter idrotta mångsidigt än att grymta på gymmet med stora tyngder.

– Jag har en filosofi att jag aldrig pushar någon att lämna en annan gren. Det är aldrig ett problem om någon håller på med en annan sport. Det är ju perfekt om de håller på med andra grenar. Det ger mångsidighet. Vi skall vara smidiga och spänstiga. Man kan bli bra genom att sporta mångsidigt, säger Backlund.

Mer läsning