Släck lampan och kalla mig Maggie!

Jag tänder några stearinljus till, beslutar mig för att bära in mer ved och göra eld i spisarna. För säkerhets skull.

Jag sätter mig i soffan, dricker te och känner mig nöjd. Det slår mig att jag är ju tammetusan nästan som Maggie O'Connell, en av de tuffa karaktärerna i den på 1990-talet populära tv-serien Northern Exposure. Hon bodde ensam i en stuga, hon högg ved, hon var en självständig kvinna. Jag vet dock inte om tv-serien skulle hålla för att ses i dag. Men det struntar jag i just denna kväll. Jag är mitt eget livs Maggie O'Connell! Jag har skottat jättetung snö flera gånger under kvällen, jag har burit ved och tänt brasor i alla spisar. Jag dricker te och har det varmt och gott i stugan. I kammaren tickar en väckarklocka. Katten sover. Allt är väl.

Några timmar tidigare blir det elavbrott. Hela mitt hus slocknar och blir tyst. Jag tänder ett stearinljus och går ut på verandan och kan konstatera att hela mitt kvarter ligger mörkt. Ute är det mörkare än jag någonsin minns att jag upplevt min stad. Det blir ju annars aldrig helt mörkt i en stad. Därför kan vi inte urskilja alla stjärnbilder på himlen. Samma gäller meteorer och norrsken. Det är helt enkelt för ljust.

Jag tänder några stearinljus till, beslutar mig för att bära in mer ved och göra eld i spisarna. För säkerhets skull. Om en stund får jag ett textmeddelande från min elleverantör med information om läget. Det kommer att ta tid att fixa. Så jag tänder några lyktor på gården, gör lite snöarbete.

Jag letar fram en fungerande väckarklocka då jag inser att batteriet på min mobil inte kommer att hålla ända tills morgonen. Jag har bott i huset i över tre år. Det är första gången jag drabbas av elavbrott. Så pass ovanligt är det för mig. Men varje vinter läser jag om störningar runtom i landet som varat i veckor. Under dagen föll snön, en blöt tung snö som får grenar och träd att knäckas av tyngden.

Det går några timmar och elen fungerar som vanligt igen. Staden vaknar, alla hus och gatlyktor lyser upp omgivningen. Mörkret och tystnaden är ett minne blott.

Visst kan vi romantisera det hela och tycka att det är mysigt med elavbrott en vardagskväll i december. Jag själv fick en romantisk kväll med levande ljus och sprakande brasor. Men parallellt med min myskväll arbetar flera personer för att försöka hitta var felet ligger, hitta orsaken. Det är ett otacksamt jobb, ibland ett livsfarligt jobb. När du fäller ett träd, har redan ett nytt träd gett vika för den tunga snön. En nyttig påminnelse om hur sårbara vi är. Långa elavbrott kan få katastrofala följder. Inte enbart för oss människor, alldeles för många djur kan också drabbas. Samtidigt kan vi ju också påminna oss själva om hur viktigt det kan vara att stänga av alla ljud omkring oss, stanna upp, ta fram ett gammalt spel eller dricka en kopp te i lugn och ro och bara njuta. Det behöver vi inga elavbrott för. Det har heller inga katastrofala följder.

Men väckarklockan tickade så högt så den fick flytta ut ur kammaren för att Maggie O'Connell skulle kunna somna!

Nina Wiklund idérik kattdam med stuga

Mer läsning