Skorstensbrand i Paahtimos kafferosteri

Branden i Paahtimos kafferosteri fick sin början i skorstenen. Bild: Max Nyberg

Brandkåren larmades till Gamla stan i Borgå på torsdagskvällen. Från rosteriet säger man sig vara väl förberedda för att något ska hända.

Konsekvenserna kunde ha blivit avsevärt allvarligare av den brand som uppstod i Gamla stan i Borgå på torsdagskvällen. Räddningsverket larmades till brofästet, där baren och kaféet Paahtimo finns, lite efter klockan 18. Branden hade uppstått i kafferosteriet som finns i ett trähus i närheten den röda tegelbyggnaden. Vittnen talar om en stor mängd vit rök som spred sig över bron.

Jourhavande brandmästaren uppger till ÖN att branden fick sin början i rosteriets skorsten, eller luftkanal, som samlar på sig bland annat en del olja från kafferostningsproceduren. Ingen skadades i branden.

– Det är en träbyggnad som finns i Gamla stan, så det fanns alla möjligheter att något allvarligare hade ägt rum.

Dagen efter säger restaurangchef Linda Pokki att den här sortens bränder inte alls är ovanliga i kafferosterier. I rostningsprocessen fördubblas bönornas storlek, och i samband med det lossnar skalen.

– De kallas för silkesskal, och de är lättantändliga. De samlas upp via en cyklon och hamnar i en tunna. Hela rosten hettas upp med gas i en järntrumma där bönorna finns, och det kommer en del olja från dem. Med en gnista kan kombinationen silkesskal och olja leda till det här.

När eldsvådan började hade man en grupp på plats för att bekanta sig med rostningsprocessen. De fick gå ut, medan personalen började släckningsarbetet.

– Eftersom risken är uppenbar så är vi väl förberedda. Vi släckte med skumsläckare, och så kylde vi ned väggarna med vatten.

På frågan hur väl den sortens verksamhet passar i ett trähus i Gamla stan svarar Pokki att allt är godkänt med tanke på brandsäkerheten, och att man är väl förberedda på att något eventuellt ska hända – något som torsdagens incident också visade.

Även om skadorna till sist blev ganska små så krävs ändå en del reparationsarbeten.

– Själva rosten behöver inte mera än ett nytt rör. Men brandkåren måste öppna upp innerväggpanelen på några ställen för att kolla att inte något pyr. Vi kan börja rosta igen nästa vecka.

Mer läsning