Skönheten är Laura Hynninens drivkraft

SKEPNAD. Laura Hynninen ställer ut en serie musikinspirerade tavlor på Galleria Colmio. Bildens verk i blandteknik och returmaterial heter Dolci. Bild:

Borgåbon Laura Hynninen är utbildad harpist och bildkonstnär, och i sin konst kombinerar hon musik med visuella konstformer. Nu ställer hon ut på Galleria Colmio.

Laura Hynninen målar och gör installationer och som gemensam nämnare hittar man materialet. Hon skapar i blandteknik genom att utnyttja returmaterial, och dessutom komponerar hon och framför musik med sina verk som utgångspunkt. Hynninen är en ofta sedd gäst hos inhemska symfoniorkestrar och framför både klassisk solo- och kammarmusik.

Samma tematik går igen i utställningen Syitä laulaa, orsaker att sjunga, som pågår just nu på Galleri Colmio i Borgå. Skönheten är den grundläggande inspirationskällan till Laura Hynninens verk, men hon skrapar också på ytan. Sorg och tröst, rädsla och trygghet, lek och allvar, tecknas i hennes fiktiva skepnader och lyfter fram livet komplexitet: samma stund kan ha många känslomässiga dimensioner.

Hynninens karaktärer för fram sina tankar både på taveldukarna och i styckena som hon komponerar på samma tematik. Själv beskriver hon det som att hon använder harpans strängar på samma sätt som hon använder färgpaletten.

Laura Hynninen har tidigare ställt ut bland annat på Kabelfabriken och Galleria Albert IX i Helsingfors, på Järnätti i Träskända och Kalliosali i Kaustby. I november är hon aktuell på Red Brick Gallery i Notsjö.

Utställningen på Galleria Colmio pågår till den 13 oktober. På utställningens sista dag, med start klockan 14, har besökarna en chans att höra Laura Hynninen spela harpa.

Galleria Colmio vid Ågatan 20 är öppet onsdag–fredag klockan 12–17, lördag klockan 12–16.

Mer läsning