Sköna nummer gör glammig schlagerfest

SKÄGGIGA DAMEN. Porvoon Teatteri bjuder publiken på en spektakulär helkväll i schlagerns tecken. Här bjuder Sirja Pohjanheimo på en fantastisk tolkning av Conchita Wursts vinnarlåt. Bild: Petra Lind

Vänner av musik, glitter och glamour gör omedelbart skäl i att boka plats till Porvoon Teatteris lillajulsvarieté. Med Euroviisut bjuder teatergänget på en frejdig helkväll i schlagerns värld.

Eurovisionen, schlagerfestivalen, melodifestivalen, eurovisan. Kärt barn har många namn, och många är också låtarna som sedan starten 1956 tävlat om att koras till den bästa låten i Europa. Numera handlar det också mycket om show, vilket gör det till ett minst sagt tacksamt ämne för en driven underhållare som Marko Putkonen att ösa ur.

Porvoon Teatteris Euroviisut formas till en glittrig och glammig helkväll där slagdängorna avlöser varandra på löpande band. Formatet är bekant. Värdarna Mirja Oksanen och Marko Putkonen hälsar välkomna till årets europeiska schlagerfest, som för första gången ordnas i Borgå. Julanknytningen etableras direkt. Förutom att långväga länder som Sodom, Gomorra och Australien deltar i schlagerdrabbningen i Borgå, så är också en representant från julgubbens land med för första gången.

Humoristisk approach

Värdparet bjuder också på en humoristisk titt på vad typiska vinnarlåtar brukar innehålla. Enkel melodi, etnisk färg, starka trummor (gärna med män i bara överkroppar) och låttexter som handlar om fred eller kärlek brukar nå framgång konstaterar de – och landar nog rätt nära det typiska eurovisionsvinnarreceptet. Eurovisionen är tacksam som ramberättelse och de storstilade musiknumren avlöser varandra i händerna på Porvoon Teatteris showstarka gäng.

Artisteriet och spelglädjen lyser stark genom hela lillajulsvarietén och båda erfarna och nyare scenförmågor ger järnet kvällen ut. Precis som i den riktiga eurovisionen serveras slagdängorna också med stor variation när det gäller röstresurser; showen rymmer allt från karaokeklass till klassiska ess. Sirja Pohjanheimo, med skägg och allt, gör till exempel en fantastisk tolkning av Conchita Wursts österrikiska vinnarlåt från 2014, medan Marko Putkonens djupa röst gör rättvisa åt den italienska storballaden I giorni dell'arcolebano från 1971.

Vindmaskin

Mia Lehtola står flera fina nummer, däribland Anneli Saaristos spanskinfluerade La dolce vita och Anne Virta bjuder på kaxig show och käck sång bland annat i Danmarks vinnarlåt från 2013, Emmelie de Forests låt Only Teardrops i finsk version. Här kommer också ytterligare ett eurovisionsobligatorium (åtminstone om man heter Carola) fram, nämligen vindmaskinen. Rökpuffar bjuds det annars också på i många av numren.

Kvällens showstopper utgörs av grevinnan Zolá (Eeva Puromies), hon som förut var "original yks östnyländska flicka vaan" men som numera bor i Nice och äger två slott. Puromies är en fullfjädrad komedienne och serverar dubbelbottnade berättelser i långa rader; här om någonstans passar uttrycket "som man bäddar får man ligga" in – till publikens stora förtjusning.

Fin låtkavalkad

Som helhet är Porvoon Teatteris Euroviisut en nostalgitripp utan like. Helskön är inte minst kavalkaden av inhemska vinnarlåtar som Marko Putkonen arrangera. Här hittas Tipi-tii, Tom tom tom, Pump pump och Bye Bye baby och många oförglömliga eurovisionsbidrag till. Att höra Krista Siegfrids Marry Me på finska är också helt ding-dong – Anne Virta gör en kul version med Naimisiin.

Anne Ratias kostymer hörde till lillajulsvarieténs stora behållningar. Dräkterna är inte bara ofantligt många – Mirja Oksanens värdinna hinner med cirka tio kostymbyten – de är också uttänkta in i minsta detalj. På scenen ses allt från glittriga aftonklänningar och spanska flamencokjolar till utmanande läderkläder och ryska babusjkor, gummor, med hucklen på huvudet.

Så är det också kvinnorna som stjäl eurovisionsshowen. Männen är reducerade till prydnader och bildar för det mesta en komiskt färgad dua dua-kör med uppgift att backa upp de glamorösa sångfåglarna på scen. En eloge förtjänar också dansarna från dansskolan Tanssiva Porvoo liksom kvällens slitvargar, Viljami Mehto på piano och Lasse Rantanen på gitarr.

Porvoon Teatteris lillajulsvarieté.

Spelas i teaterhuset vid Fänriksgatan 4.

Premiär lördagen den 26 november klockan 19. Varietén spelas ytterligare sju gånger fram till den 10 december.

Biljetter 22/18 euro kan bokas via 040–571 0680 klockan 10–16.

Mer läsning