Skön musik förvandlas till värmande vinterplagg för behövande barn

VILL HJÄLPA. Kristina Huopalainen, tillförordnad servicechef för barn- och familjeservicen i Borgå, gläds åt samarbetet med Jan Salvén och Borgå Rotaryklubb. Behövande barn ska få vinterplagg via intäkterna från en välgörenhetskonsert. Bild: Kristoffer Åberg

Skön musik klingar i Borgå gymnasiums festsal fredagen den 9 november, och det för ett gott ändamål. Biljettkassans innehåll förvandlas till konkret hjälp – barn som behöver det ska förses med varma vinterplagg.

Borgå Rotaryklubb satsar också i år på en konsert i gott syfte, och precis som tidigare är avsikten att sätta in hjälpen i närsamhället.

– Vi vill hjälpa lokalt. Det är enkelt och vi vet att pengarna går dit de ska, säger Jan Salvén som håller i trådarna för välgörenhetskonserten och även deltar som solist.

Klubben har tidigare stött lokala veteraner, donerat pedagogiska leksaker till stadens familjestugor samt köpt en tältbastu att användas i stadens uppsökande ungdomsarbete. Den här gången var det Vårberga skolas rektor Niklas Läckström som tipsade om att alla barn ingalunda är rustade inför vintern som är i antågande.

– Det finns barn som behöver praktiska och slittåliga vinterhandskar, vinterskor och overaller, och det här tyckte vi att var ett konkret och bra sätt att hjälpa, säger Jan Salvén.

Vi vill hjälpa lokalt. Det är enkelt och vi vet att pengarna går dit de ska.

Guldkant

Med barnfamiljer som ledord tog han kontakt med barn- och familjeservicen i Borgå och fick kontakt med Kristina Huopalainen, tillförordnad servicechef som blev väldigt glad.

– Det här ger oss chansen att ge familjerna det där lilla extra, utöver den service som vi inom lagens ramar ska erbjuda våra klienter, säger hon.

Enligt Huopalainen har barnfamiljerna väldigt varierande behov som tillgodoses bland annat via det grundläggande utkomststödet som Folkpensionsanstalten betalar ut. Det är det stödet som man hänvisar till då det pratas om fattigdom i barnfamiljer. Utöver det finns det kompletterande och förebyggande utkomststöd som stadens barn- och familjeservice kan bistå familjerna med.

Det här ger oss chansen att ge familjerna det där lilla extra.

– Jag ser ofta familjer i mitt jobb som är otroligt tacksamma för det stöd de fått från oss och över hur bra samarbetet fungerat. Och när det handlar om välgörenhet händer det att vissa rörs till tårar då de tänker på att någon jobbat och ansträngt sig för att samla ihop hjälp just till deras familj.

Känner familjerna

Mot den bakgrunden är det en lätt match för Kristina Huopalainen och hennes kolleger att hitta barnen som är i behov av vadderade vinterkläder eller andra varma plagg.

– Vi erbjuder kläderna till en del av familjerna som vi jobbar med, för vi vet ju i vilken ålder barnen är, vilken storlek de drar och vad de har för plagg- och skobehov, säger hon.

– För vår del är det jättebra att intäkterna från välgörenhetskonserten går till någonting så konkret, och att vi får ut hjälpen snabbt. Kläderna och skorna får inte blir här och ligga.

BRA SAMARBETE. – Det här ger oss chansen att ge familjerna det där lilla extra, säger Kristina Huopalainen, här med basbaryton Jan Salvén, primus motor för välgörenhetskonserten. Bild: Kristoffer Åberg

 

Och det kommer att gå snabbt undan. När de sista konserttonerna klingat ut på fredagen Borgå gymnasiums festsal får Jan Salvén en inköpslista i handen och kan sätta i gång att planera den kommande shoppingrundan.

– Jag hoppas att salen blir fullsatt. Den rymmer 200 personer och det skulle betyda vinterplagg för flera tusen euro.

Toppsolist

Det torde inte vara svårt att få publiken på fötter. Jan Salvén, som själv är en skicklig sångare bekant från flera körsammanhang, fick internationellt renommerade sopranen Hedvig Paulig att ställa upp i gott syfte. För tillfället samarbetar de i Paulus-oratoriet och då Camilla Wiksten-Rönnbacka, som ursprungligen skulle axla solistrollen, fick förhinder kom han på att fråga Paulig.

Salen rymmer 200 personer och det skulle betyda vinterplagg för flera tusen euro.

– Hedvig är en fantastisk sångerska och publiken kommer garanterat att älska hennes tolkning av Gianni Schicchis O mio babbino caro. Det är ett verkligt örhänge som alla känner till, säger basbaryton Jan Salvén som själv sjunger bland annat den smått jazzande Louis Armstrongs What a wonderful world.

Repertoaren är tvådelad och löper således från opera och operett till kända musikallåtar. Publiken får höra evergreeens som Diamonds are a girl's best friend (Gentlemen prefer blondes) och My way. Jan Salvén och Hedvig Paulig gör också en klassisk duett från operans värld: La ci darem la mano ur Mozarts Don Giovanni.

Solisterna backas upp av Eric-Olof Söderström på piano.

Konserten i Borgå Gymnasiums festsal fredagen den 9 november klockan 19 räcker cirka 1 timme och 20 minuter. Biljetterna kostar 20 euro och fås i förköp från Grand Luckan samt via Jan Salvén och Peter Broberg från Borgå Rotaryklubb.

Mer läsning