Skolorna öppnar den 14 maj – Ströhös rektor undrar hur detaljerna ser ut

BESLUT. Undervisningsminister Li Andersson hänvisade till hälsomyndigheter som konstaterat att det är tryggt att återvända till skolan. Arkivbild. Bild: Laura Kotila/Stadsrådets kansli

På onsdagen meddelade regeringen att grundskolorna öppnar igen om ett par veckor.

Eftersom barn inte verkar smitta coronaviruset vidare till vuxna bedömer hälsomyndigheterna att det är tryggt för elever och personal att återvända till skolan.

Därför meddelade också statsminister Sanna Marin (SDP) på onsdagen att skoleleverna gradvis återvänder till skolbänken från och med den 14 maj.

Samtidigt ska också småbarnspedagogiken återgå till det normala.

Kan öppna

Onsdagskvällens besked kom efter att regeringen diskuterat öppnandet av landets grundskolor. Resultatet blev att en analys av epidemiläget inte ger grund för att fortsätta distansundervisningen efter den 13 maj.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) uppgav i samband med presskonferensen att hälsomyndigheterna anser det vara tryggt för såväl barn som personal att återvända till skolor och daghem.

Andersson beskrev en kommande skolgång där undervisningen sker under anpassade förhållanden med bland annat begränsat antal elever i samma utrymme, gruppvis skollunch och där större fester, som våravslutning, slopas.

Det kan också bli aktuellt att dela upp skoldagen i skift, så att exempelvis yngre elever undervisas på förmiddagen och äldre på eftermiddagen. Skolpersonalen ska också bland annat kartlägga elevernas inlärning och stödbehov inför hösten.

Skyddsbehovet är ändå inte som inom vården, även om man rekommenderar avstånd och samma hygienanvisningar som tidigare.

Ska vara tryggt

Carola Wiksten, rektor vid Strömborgska skolan i Borgå, följde noggrant med nyheterna under onsdagen. Hon, liksom andra inom bildningssektorn, visste att något besked var att vänta.

– Jag satte här på nålar och följde med nyheterna, säger Wiksten på torsdagsmorgonen när ÖN ringer upp.

Wiksten är glad över att få eleverna tillbaka till skolan, även om hon inte hade väntat sig att få alla tillbaka på samma gång. Att kunna säga farväl till niondeklassarna känns som en fin sak.

– Jag var säker på att bara årskurserna 1 till 3 och 9 skulle återvända.

PLANERING. Carola Wiksten, här i nya Strömborgska skolan just efter att byggnaden invigts, inväntar detaljer kring den kommande undervisningen. Bild: Kristoffer Åberg

Angåenden öppnandet hänvisar hon till experterna och att man måste lita på vad de har att säga. Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd (THL) lugnade också eventuella oroliga föräldrar.

– Vi har lärt oss mycket nytt om hur olika befolkningsgrupper påverkar virusets framfart. Vi vet nu att barn sällan smittas och om de smittas så drabbas de lindrigt. Inte ett enda barn i Finland har behövt sjukhusvård, sade Salminen på onsdagens presskonferens.

Han tillade också att det i Finland och i övriga nordiska länder hittills verkat som att barn inte för vidare coronaviruset till vuxna.

Budet gör att Wiksten tar saken med lugn.

– Andra länder har också gått den här vägen, och Sverige har inte stängt skolor alls. Om det stämmer att smittspridningen inte varit ett problem så borde det vara tryggt också här, säger Wiksten.

Väntar på detaljer

På torsdagsmorgonen, när ÖN ringer upp, väntar Wiksten på närmare detaljer kring hur undervisningen ska ordnas. Detaljerna kommer att diktera vad man måste planera för och vilka problem som kommer emot.

– Årskurserna 7 till 9 innebär vissa frågetecken, som att ha bara en lärare per grupp. De har ju i praktiken olika lärare för varje lektion. Där verkar största utmaningen ligga. Årskurserna 1 till 6 är lättare, de har klasslärare.

Gruppstorlekarna kan också innebära en nöt att knäcka. Om storleken begränsas till tio elever skulle till exempel lärarna inte räcka till. Däremot kunde en gruppstorlek på femton elever ännu lösa sig genom att utnyttja till exempel gymnastiksalen. Eventuella avstånd mellan eleverna kan också komma att betyda problem i och med brist på utrymme.

– Med en meter eller två mellan eleverna får vi fundera på hur vi sprider ut dem i skolan.

Wiksten hoppas på att åtminstone något klarnar under torsdagen och måndagen. Hon tror ändå att de två veckor man har på sig att planera skolgången ska räcka.

– Vi hinner nog planera på den tiden, även om det är en absurt kort tid jämfört med normaltillstånd. Det har varit en underlig tid där alla har fått tänja på sig, och lyckligtvis verkar alla ha orkat. Men en del börjar tycka att de har gett allt. Sommaren är nu efterlängtad, och lärarna är nu om någonsin värda sin sommar, säger Wiksten.