Se video: Skolmaten fixas på talko i Hindhår och Illby

SPECIELL DAG. Klassläraren Ann-Christin Savén ser till att allt löper som sig bör vid marbordet. Bild: Kristoffer Åberg

Måndag makaronilåda och tisdag korvsoppa – eleverna i Hindhår bildningscentrum serveras varm mat också under strejken. Två byaföreningar står för både arrangemang och kostnader. En förälder står bakom initiativet.

Klockan är 10.40 denna måndag förmiddag och klassläraren Ann-Christine Savén dirigerar sina ettor och tvåor till bildningscentrets matsal. Första dukningen ska börja men på lite annorlunda sätt än barnen är vana vid. Nu får de exempelvis använda engångskärl.

Egentligen borde eleverna ha med sig mat hemifrån, eftersom skolorna inte har matservering denna dag och inte följande heller. I Borgå berör JHL:s strejk (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena) den måltids-, städ- och fastighetsservice som produceras av Affärsverket Borgå lokalservice. Störningarna syns framför allt i måltids- och städservicen i skolor och daghem.

Skolor, eftermiddagsklubbar och förskolor i anslutning till skolorna kan alltså inte bjuda på mat och i de flesta skolor är det matsäcken som gäller. Men inte i Hindhår, där både finska och svenska elever får äta varm mat, samma gäller eleverna i förskolan.

– Oj vad det doftar gott, säger både elever och lärare då de närmar sig matborden, där makaronilådan väntar. De har redan hunnit ta av sig skorna en våning upp eftersom matsalen inte städas under måndag och tisdag på grund av strejken.

Dagens lunch har lagats vid Gammelbacka Neste och värmts upp i Pub Lättähattu.

– I morgon blir det korvsoppa och den tillverkas vid Pub Lättähattu, förklarar rektor Jaana Viljakainen.

Föreningar visar välvilja

Två föreningar står för själva råvarukostnaderna, de är Andersböle – Veckoski ungdomsförening och Hindhår byaförening. I talkoprojektet deltar också de två företag som tillreder maten samt privatpersoner.

Föräldern Hanna Lönnfors är den som tagit initiativet.

– Jag ringde runt och lade ut förfrågan på sociala medier fredag kväll då jag fick höra om att skolmaten uteblir. På en timme var allting fixat, sedan fattades bara finslipningen.

Hon påpekar att hon inte agerat politiskt, trots att hon sitter i Borgåfullmäktige på SFP-mandat.

– Jag bara ville se till att barnen får ordentlig mat.

Lunchen är god, det intygar eleverna som nu får äta restaurangmat i stället för skolmat.

Totalt cirka 250 Hindhårelever får skolmat också under de två strejkdagarna tack vare bybornas goda talkoanda. Jaana Viljakainen och finska kollegan Olliseveri Kontinen väldigt glada för insatsen.

Till lunchen hör varken mjölk, sallad eller knäckebröd och måltidsdrycken är vatten. Men det bekymrar inte barnen.

Också i Illby har byborna reagerat. Ilolan koti- ja kouluyhdistus ser till att eleverna i Ilolan koulu bjuds mat både på måndag och tisdag.

– I dag består lunchen av köttpiroger och bananer, i morgon, tisdag bjuds det på soppa som kokas i skolans kök, förklarar biträdande rektor Kaisu Ahonen.

Hon tycker det är fint med ett dylikt stöd, den aktuella föreningen är överlag väldigt aktiv.

Matsäck i Gammelbacka

I Gammelbacka skola tyr sig eleverna till mat som packats med hemifrån.

– I dag gick det riktigt bra, säger rektor Johan Öhberg.

– Innehållet i matsäckarna verkade vara mycket mångsidigt, allt från riktig mat till bröd och frukt. En del elever bad om att få låna tallrik och bestick och det gick vi med på men i morgon hoppas vi att också tillbehör tas med hemifrån eftersom ingen nu diskar i skolan.

De flesta Gammelbackaelever satt och åt i matsalen men några klasser lunchade i sina klassrum.

En del kommuner har förbjudit föreningar att stå för skolmaten under strejken men utbildningsdirektör Rikard Lindström säger att Borgå inte tagit den här linjen.

– Lite orättvist känns det ju att vissa elever serveras mat och andra inte, men staden har ju inte själv varit aktiv. De som vill ställa upp på talko ska nog få göra det.

Några enstaka föräldrar har kontaktat honom och oroat sig för strejkens följder.

– Om någon elev måste ha specialdiet på grund av en sjukdom är det tillåtet att äta hemma eller till och med vara borta från skolan. Exempelvis små elever med diabetes kan annars få det besvärligt.

Kontakterna har ändå varit väldigt få med tanke på att Borgå har cirka 5 500 skolelever.

På onsdag är strejken slut men det kan bli störningar i matservicen ännu på onsdag och torsdag.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL fortsätter sin arbetskonflikt med vilken man motsätter sig uppsägningslagen.

En politisk strejk inleddes den 22 oktober.

Strejken varar två dagar och syns inom rengöring, fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mer läsning