Skoleleverna får ta med egen matsäck och servicehusen blir ostädade på grund av strejken

SMÖRGÅSPAKET. Eleverna i Borgå får ta med sig matsäck till skolan på måndag och tisdag på grund av JHL:s strejk. Bild: Mostphotos

Nu står det klart hur JHL:s strejk nästa vecka påverkar matservicen i Borgå. Staden lyckas leverera mat till daghemmen, men skoleleverna får ta med egen matsäck.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf har utlyst en politisk strejk på måndag och tisdag, den 22-23 oktober. Precis som Östnyland berättat tidigare (ÖN 19.10) påverkar strejken den måltids-, städ- och fastighetsservice som produceras av Affärsverket Borgå lokalservice.

Det är framför allt måltids- och städservicen i skolor och daghem som påverkas av strejken.

– Vi beklagar besvär som strejken orsakar för familjerna, säger Annika Malms-Tepponen, verkställande direktör för affärsverket Borgå lokalservice i ett pressmeddelande.

Skolorna och daghemmen håller öppet på måndag och tisdag men maten kan inte levereras i vanlig ordning, och städningen fungerar inte heller som vanligt.

En positiv nyhet är att affärsverket Borgå lokalservice kan leverera mat till alla daghem, också om vissa praktiska omändringar måste göras med själva matserveringen.

Skolor, eftermiddagsklubbar och förskolor i anslutning till skolorna kan däremot inte bjuda på mat, så barn och unga måste ta med egen matsäck på måndag och tisdag.

Malms-Tepponen tipsar om att till exempel frukter och grönsaker, såsom gurka, tomat, paprika eller morot, passar bra att ta med sig. Mellanmålskex och smörgåsar som inte blir skämda alltför snabbt passar också bra till matsäcken.

– En bra fyllning i smörgåsarna är till exempel ost eller medvurst. Det lönar sig också att ha saft eller en vattenflaska med sig, säger Annika Malms Tepponen.

Social- och hälsovårdssektorns måltidsservice och Näse hälsovårdscentrals städ- och fastighetsservice har lämnats utanför strejken. Däremot påverkas stadens övriga tjänster till exempel inom äldreomsorgen: Servicehusen och Äppelbackens servicecenter städas inte under strejkdagarna.

Anu Kalliosaari, personaldirektör vid Borgå stad, beklagar att strejken påverkar servicen som staden erbjuda sina invånare. Hon påminner om att strejken är en politisk protest mot den lagförändring som regeringen bereder.

– Strejken berör inte kommunerna och därför är det beklagligt att den påverkar kommunal basservice, säger Kalliosaari.

Borgå stad informerar om strejkens verkningar på sin webbsida på adressen www.borga.fi. Wilma är också i bruk från och med fredagen.

Läs också: egen-matsack-galler-i-borgaskolor-pa-mandag-och-tisdag-strejken-paverkar-inte-lovisa-eller-sibbo

Mer läsning