Skola, familj och mat på bordet – tredjeklassare i Strömborgska skolan vet varför barnkonventionen är viktig

Fr.v. Strömborgska skolans tredjeklassare William Holmström, Eva Karlsson, Isabella Kulp, Iris Sepäntalo och Robin Kynsijärvi har stenkoll på vad barnkonventionen egentligen innebär. Bild: Kristoffer Åberg

Barnkonventionens dag firas årligen i Finland och runtom i världen. Den 20 november är känd som barnens dag och i år är det första gången som barnens rättigheter uppmärksammas hos oss som officiell flaggdag.

FN:s konvention om barnets rättigheter antogs den 20 november 1989. Sedan dess har 195 länder förbundit sig att följa reglerna, det vill säga att respektera barnens rätt till utbildning, lek, vila och fritid. Barn under 18 år har också rätt att skyddas från ekonomiskt utnyttjande och arbete.

I takt med att barnkonventionen blivit mera känd så har synligheten ökat. I Finland uppmärksammas barnets rättigheter under en hel vecka och firas synligt både i och utanför skolorna.

Temat för årets vecka för barnens rättigheter är barns rätt till en framtid, och ÖN gjorde att nedslag i Strömborgska skolan för att träffa dagens barn, morgondagens vuxna: Fem tredjeklassare, som nyligen bekantat sig med barnkonventionen på religionstimmarna, berättar om sin syn på barnkonventionen.

William Holmström: "Barnens dag firas för att alla barn ska ha lika rättigheter, för att barn ska ha det bra. Barnkonventionen betyder att alla barn ska få gå i skola och ha ett hem.

Robin Kynsijärvi: – Barnkonventionen betyder att alla barn har rättigheter att göra vad de vill. Barn har rätt till en familj och till frisk mat.

Iris Sepäntalo:

– Alla barn under 18 år ska ha samma rättigheter, det betyder barnkonventionen. Barn har rätt till ett tryggt hem, de ska få gå i skola och ha en familj.

Isabella Kulp:

– Barnkonventionen betyder att alla barn ska ha samma rättigheter, att alla under 18 år ska ha ett bra och tryggt liv. Barn ska få gå i skola och få tillräckligt med mat.

Eva Karlsson:

– Barnens dag handlar om att alla under 18 år ska få ha ett tryggt liv. Barn ska få ha ett hem och få mat. Och det ska inte behöva jobba.

Mer läsning