Skogsbränder härjade på Löparö i Sibbo – läget under kontroll

Under måndagen drabbades Löparö i Sibbo av två markbränder under loppet av ett dygn. Bild: Mostphotos

På måndagen brann det i skogen på Löparö i Sibbo – två gånger under ett dygn. – I vanliga fall händer det max två gånger på ett år, säger jourhavande brandbefäl Antti Virtanen som inte vill spekulera kring om bränderna var anlagda.

Larm om den första branden kom tidigt på måndagen. Då var det ett skogsområde på cirka 100 kvadratmeter som fattat eld.

Strax efter klockan 18 kom nästa larm – till ungefär samma ställe invid en väg på Löparö i Sibbo. Då var branden mer omfattande, runt en hektar.

– Statistiskt sett händer det högst två gånger på ett år. Att det nu sker två gånger på ett dygn är anmärkningsvärt, säger Virtanen.

Vad det är som orsakat bränderna är än så länge oklart och enligt Virtanen kommer det knappast att visa sig. Han vill inte uttala sig om bränderna kan ha varit anlagda.

– Det är svårt att spåra platsen där branden börjat, eftersom området är så stort. Men solgasset och torkan har ju sin andel i att skogsbränderna sprider sig, säger Antti Virtanen.

Den första branden observerades från en intilliggande ö, medan den andra först märktes av förbipasserande. Över tio brandenheter larmades till Löparö vid den andra branden.

– Vi hade tur när det gick att ta sig till ön över broar, men även båtenheter kallades till platsen, säger Virtanen.

Endast en smal väg leder till Löparö vilket försvårade släckningsarbetet. Bild: Google Maps

Mer läsning