Skogen är rik på blåbär i år

BÄRPLOCKARE. Fon Gustafsson plockar varje år stora mängder blåbär i Borgåtrakten och trivs bra i skogen.– Myggorna och jag är goda vänner. De biter inte mig. Bild: Erika Lindström

Sommarens blåbärssäsong har inletts och årets skörd väntas bli bättre än i genomsnitt. Nu är det alltså hög tid att bege sig ut i blåbärsskogen.

– I år finns det rikligt med blåbär på många håll. Och bären är av god kvalité, de är stora och söta, säger Rainer Peltola, äldre forskare på Naturresursinstitutet.

Enligt Peltola beräknas årets blåbärsskörd bli bättre än i genomsnitt, till och med riklig. Peltola berättar att blåbärsläget i de östnyländska skogarna ser lika lovande ut som i resten av landet.

Årets mognadsskede sammanfaller lyckligtvis med både värme och regn.

Den huvudsakliga blåbärsskörden i södra Finland blev färdig att plockas i mitten av juli och bären kommer nu kunna plockas i många veckor framöver.

– De ivrigaste började plocka redan i början av juli men då var det mest handplockning som gällde. Just nu är den bästa tiden om man vill plocka med bärplockare.

Den rikliga blåbärsskörden förklaras främst av en framgångsrik pollinering. Även det rådande sommarvädret spelar en avgörande faktor.

– Årets mognadsskede sammanfaller lyckligtvis med både värme och regn. Trots att blomningstiden började några veckor tidigare än vanligt så blev det en lyckad pollinering, säger Peltola.

Lingonblomningen har dock varit något sämre i år jämfört med blåbärsblomningen. Men trots det beräknas lingonskörden bli medelmåttig.

SNABB. Det tar bara tre minuter och sedan är Fon Gustafssons bärplockare full. Under en dag hinner hon plocka mellan åtta till tio hinkar med blåbär. Bild: Erika Lindström

Plockar mängder av bär

Fon Gustafsson är en rutinerad blåbärsplockare som utöver blåbär även årligen plockar lingon och svamp. Dagarna i skogen börjar för Gustafsson tidig morgon och slutar först sent på eftermiddagen. Under den tiden hinner hon i regel plocka åtta till tio hinkar.

När vi träffas i Pernåskogen kring tolvtiden har hon redan hunnit fylla sex hinkar med blåbär. Hittills är hon nöjd med årets blåbärsskörd.

– Det har varit jättebra och vädret har också varit bra. Förra året var vi här bara en dag men nu kommer det ta två tre dagar tills det här området är tomt, säger hon samtidigt som hon snabbt sveper den röda bärplockaren över blåbärsriset.

BLÅBÄR. Enligt Rainer Peltola på Naturresursinstitutet blir årets blåbärsskörd riklig. Även de östnyländska skogarna är för tillfället rika på blåbär. Bild: Erika Lindström

Vanligen plockar hon ensam men i sommar har hon sällskap av styvdottern Lee. Bären säljer hon sedan vidare till vänner, bekanta och via Facebook. En del säljer hon även vidare till torgförsäljare.

Fon Gustafsson har precis som de flesta andra bärplockare sina vanliga, hemliga ställen där hon plockar. Men för varje sommar tillkommer även några nya.

– Jag brukar köra runt i min bil och titta. Och om jag får en bra känsla stannar jag för att kolla.

Bild: Erika Lindström

Mer läsning