Skatteuppgifterna för 2019 offentliggörs i dag – sammanlagt 37,4 miljarder euro samlades in

Skatteförvaltningen skriver att skatteintaget ökade måttligt jämfört med året innan. Foto: SPT Bild:

Skatteförvaltningen har slutfört inkomstbeskattningen för skatteåret 2019. I dag offentliggörs privatpersoners skatteuppgifter.

Skatteuppgifter som gäller personbeskattning och samfundsbeskattning för 2019 offentliggörs i dag, tisdag.

Skatteintaget ökade måttligt jämfört med året innan, skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande. 28,6 miljarder euro i skatter samlades in på förvärvsinkomster för personer, vilket är 0,8 miljarder mer än året innan. Skatterna på kapitalinkomster uppgår till 3,0 miljarder.

"Kapitalinkomsterna är känsligare för konjunkturväxlingar och också för läget på börsen. Det har sannolikt sålts mindre värdepapper eller gjorts färre företagsförvärv än under 2018. Ökningen av skatteintäkterna på förvärvsinkomster beror på att lönerna och pensionsinkomsterna har ökat och att arbetslösheten minskat", säger Aki Savolainen, ekonom vid Skatteförvaltningen, i pressmeddelandet.

Skatteåterbäring

Förra året betalade Skatteförvaltningen 2,6 miljarder euro i skatteåterbäring till privatpersoner. Det innebär en minskning på 13,8 procent jämfört med 2018. Samtidigt betalade privatpersoner 1,3 miljarder euro i kvarskatt, vilket är en ökning på 10,8 procent.

Samfundsskatter togs ut till ett belopp av 5,8 miljarder euro.

Två stora reformer

Enligt Skatteförvaltningen präglades skatteåret 2019 av två stora reformer. Skattekortet förnyades så att alla löntagare har en enda inkomstgräns för hela året. Tack vare reformen inflöt skatterna bättre i realtid än tidigare.

Den andra stora reformen var inkomstregistret. Det betyder att löneutbetalare anmälde löneuppgifter till registret från ingången av 2019.