Skärgårdsteatern gör ny gudomlig komedi

GUDOMLIG HUMOR. Skärgårdsteatern är ute på en sista turné tillsammans med Teater Povre. Föreställningen heter Den nya gudomliga komedin och är skriven av Erik Holmström. På scenen ses Carla Fri, Dennis Hansson och Tuuli Heinonen. Bild: Frank A. Unger

Skärgårdsteatern, i samarbete med Teater Povre, turnerar i sommar med pjäsen Den nya gudomliga komedin. Premiär blir det i Spjutsund och därefter följer Pellinge, Pernå och en rad orter till i Södra Finland.

Skärgårdsteatern, som sedan 1969 turnerat i den finlandssvenska skärgården, har varit en uppskattad tradition och över sextiotusen personer totalt har bänkat sig för teaterunderhållning i skärgårdsmiljö. Den som missat de tidigare skojfriska turnéerna, och de över trehundra föreställningarna sammanlagt, gör skäl att passa på i sommar. I år gör Skärgårdsteatern nämligen sin fyrtionde – och sista – produktion.

Skärgårdsteaterns pjäs för i år görs i samarbete med Vasabaserade Teater Povre och pjäsen är ingen mindre än Den nya gudomliga komedin av Erik Holmström. Pjäsen, som spelades på Wasa Teater med premiär hösten 2013, gillades av såväl publik som teaterkritiker och har sedan dess visats bland annat i Åbo, Helsingfors och Hangö.

I sommar blir det sydkustturné med Skärgårdsteatern och starten går den 28 juni på Byarsborg i Spjutsund. Sedan drar pjäsen österut till Solhälla på Pellinge och Höganås i Pernå för att sammanlagt göra nedslag på elva olika orter under en dryg månad.

Skärgårdsteatern och Teater Povre ger i sommar pjäsen Den nya gudomliga komedin skriven av Erik Holmström.

Agneta Lindroos regisserar, på scenen ses Dennis Hansson, Tuuli Heinonen och Carla Fri.

Premiären är den 28 juni klockan 19 på Byarsborg, Spjutsund. Därefter visas pjäsen den 29 juni klockan 19 på Solhälla, Lillpellinge, och den 30 juni klockan 19 på Höganås i Pernå.

Efter det drar turnén vidare till elva orter till längs med sydkusten.

Biljetterna kostar 12 euro för vuxna, 6 euro för barn och kan bokas via 040–188 7812.

En ny och gudomlig komedi att ersätta Dantes gamla? Någonting ditåt är vad Den nya gudomliga komedin är, men moralen och orättvisorna som kritiseras baserar sig inte på bibliska sanningar utan på liknande problem i vårt högpresterande samhälle. I centrum för livskrisen står Ida som försöker få svar på vad som är meningen med allt hon gör.

Teater Povre är en professionell fri teatergrupp från Vasa. Gruppen grundades 2007 av regissören och skådespelaren Agneta Lindroos och består numera även av skådespelarna Tuuli Heinonen och Carla Fri, fotograf och grafiker Frank A. Unger, samt gästande scenkonstnärer.

Skärgårdsteaterns och Teater Povres föreställningen lämpar sig för allt från unga vuxna till seniorer; gymnasieleven, hemmamamman, den karriärinriktade, den sjukskrivna, den arbetslösa, den utbrända och pensionären.

Bild: Frank A. Unger

Mer läsning