Skärgårdsteatern åker på läger

VI ÄR PÅ LÄGER. Skärgårdsteatern åker ut på sommarturné med pjäs på lägertema. I mitten ses manusförfattaren Samuel Karlsson flankerad av Saga Sarkola t.v. och Amanda Nyman. Ole Øwre tittar ut genom stugfönstret. Bild: Ingemar Raukola

Vi är på läger! heter Skärgårdsteaterns nyskrivna komedi som handlar om den moderna människan som bara vill ha det bra. Premiär blir det på Byarsborg i Sibbo på fredag.

Det traditionella sommarlägret har en central roll i Vi är på läger, Skärgårdsteaterns turnépjäs för i sommar. Skådeplatsen är en lägerplats mellan två röda skärgårdsstugor. Solen skiner, bullarna är framdukade och det enda som saknas är lägerledaren – eller ja, gör det?

– Utgångspunkten för händelserna ligger i berättelsen. Det är sommar, det är trevligt och läger är en rolig grej. Här sitter fyra personer och berättar historier för varandra, säger Samuel Karlsson som skrivit pjäsen tillsammans med regissören Tom Rejström.

Föreställningen bygger vidare på lägeridén och de fyra historieberättarna bildar en egen liten "pratbubbla". Så pratas det också mycket om informationsbubblor – något av ett modeord i dag – och om att vara uppkopplad och bli tvångsmatad av informationsflödet. Skärgårdsteaterns lägerkvartett blir bortkopplade och kan plötsligt själva bestämma vilka de är.

– Verkligheten kan förändras. När man är ett litet gäng går det att ända på normerna som finns utanför, säger Karlsson.

Lägerkänsla

Igenkänningsfaktorn är hög för alla som någon gång varit på läger, men snarast på ett associativt plan. Blodtörstiga myggor som förstör den goda stämningen finns det visserligen gott om, men bortom blodsugarna händer det saker på Skärgårdsteaterns läger som inte händer på andra läger.

Lägerdeltagarna, spelade av Samuel Karlsson, Amanda Nyman och Saga Sarkola, Ole Øwre, serverar sina historier och så småningom avslöjas också en del hemligheter som sätter i gång en spiral av händelser.

– Vi är på läger! är en folkligt byggd komedi med klassisk estetik som följer Skärgårdsteaterns traditionellt underhållande anda, säger Samuel Karlsson och tillägger:

– Lägertematiken stämmer dessutom fint med föreningshusen i skärgården där pjäsen sätts upp.

18

strandhugg och lika många föreställningar ger Skärgårdsteatern längs med sydkusten och på Åland.

Premiär blir det den 30 juni klockan 19 på Byarsborg i Spjutsund, Sibbo.

Övriga föreställningar i Östnyland: Pernå, Höganås den 3.7 kl. 19 och Lill-Pellinge, Solhälla, den 4.7 kl. 19.

Biljetter 18 för vuxna 16 euro för pensionärer och studerande, 12 euro för barn under 12 år, kan bokas via www.skargardsteatern.fi/biljetter eller per tfn 040–188 7812.

Mer läsning