Skaparen av sorgmodig seriefigur får pris

ENGAGERAD. Serietecknaren och illustratören Filippa Hella belönas med Svenska kulturfondens pris på 5 000 euro. Hella leder bland annat bildkonst- och serieteckningsverkstäder för unga där hon enligt motiveringen frikostigt delar med sig av sitt kunnande. Bild: Tage Rönnqvist/Svenska kulturfonden

En gråtmild elefant – och mycket mer – har sysselsatt serietecknaren och illustratören Filippa Hella under de senaste tjugo åren. I höst hoppas hon att serieromanen om Algot blir klar.

Borgåkonstnären Filippa Hella hör till kulturarbetarna som i år uppmärksammas med Svenska kulturfondens pris. Hella belönas med Stella Parlands pris på 5 000 euro, och det är en omtumlad serietecknare och konstens diversearbetare som gläds över att finnas bland Svenska kulturfondens pristagare.

– Det känns jättefint, och att det är Stella Parlands pris värmer extra mycket, säger hon.

Filippa Hella beskriver sig själv som mångsysslare inom konsten. Mest arbetar hon med serier och håller på att trappa ner på de övriga arbetena: hon har bland annat lett bildkonstverkstäder, serieteckningsworkshoppar samt sysslat med färgbad för babyer. Hon är också en av arrangörerna bakom den årliga seriefestivalen Å-fest som arrangerats i Borgå sedan 2015.

För ett par år sedan var Hella även aktuell med projektet Den röda tråden, en tvärkonstnärlig satsning som omfattade en seriebok, en utställning och ett dansnummer. Nu ligger fokus ändå på att få klar "evighetsprojektet", serieromanen om Algot den sorgmodige som Filippa Hella arbetat på redan i många år.

Gråtmild skepnad

– Det var tack vare Algot som jag började teckna serier. Han föddes på en skrivarkurs men det kändes så svårt att få ner text på papper så jag började rita i stället, säger hon.

Serieromanen tar avstamp i Goethes Den unge Werthers lidanden och Filippa Hellas elefantfigur Algot har mycket gemensamt med brevromanen från 1700-talet, utkommen i romantikens tidevarv. Hella vill gärna slå ett slag för att det också i modern tid är tillåtet att tala om känslor.

I serieromanen förflyttas den gråtmilda och sentimentala Algot till Werthers värld.

– Det återstår en del arbete på romanen. Just nu är den på 200 sidor och jag ska finslipa, färglägga lite och kanske också förkorta, säger Hella.

Helt opublicerad är Algot inte, han har bland annat figurerat i Ny Tid samt i tidningen Peilikuva som senare blev Särö.

I Svenska kulturfondens prismotivering lyfter man fram Filippa Hellas känsla för detaljer och vardagens absurditeter:

"Med små medel lyckas hon insiktsfullt fånga situationer och skapa världar som befolkas av fantasifulla djur och människor. Ibland i granna färger, ibland drömskt skira."

Filippa Hella har också ett annat bokprojekt på gång. Under arbete är en pekbok som relaterar till babyfärgbaden.

Svenska kulturfonden delar sammanlagt ut tio pris.

Kompositören Sebastian Fagerlund får Svenska kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro.

Illustratören och konstnären Linda Bondestam, lektorn i musik Anna Schultz, företagaren Rikard Bjurström och fotografen Nayab Ikram får vardera Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Serietecknaren och illustratören Filippa Hella får Stella Parlands pris på 5 000 euro.

Bildkonstnären Ylva Holländer får Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Jazzsångaren och musikern Johanna Grüssner får Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro

Lektor Matias Norrgrann får Österbottens svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Artisten Krista Siegfrids får 15 000 euro ur Frans Henriksons testamentsfond.

Pristagarna belönas vid Kulturfondens vårfester i Åbo den 7 maj, i Helsingfors den 8 maj och i Vasa den 9 maj.

Läs också: ylva-hollander-fortsatter-leka

Mer läsning