Skämttecknare testar gränser

TATUERING. Pertti Jarla blir tatuerad samtidigt som han blir intervjuad. Tillställningen är avslappnad och kan liknas mer vid en konversation mellan Jarla och förlagsredaktören Vesa Kataisto och publiken får också tillfälle att ställa sina frågor. Bild: Jenna Emtö

Borgås egen serietidningsfestival Å-fest bjöd i lördags på serier i olika format. Bland annat blev Fingerporis skapare Pertti Jarla tatuerad och intervjuad inför publik som en del av firandet av seriens tioårsjubileum.

Å-fest som ordnades för tredje gången ramades i år in av temat gränser.

– Temat är aktuellt med tanke på flyktingar och framväxten av extrema rörelser i Finland. Men över huvud taget som skämttecknare prövar man ju gränser. Man testar hela tiden vad man kan driva med och hur långt man kan ta det, säger konstnären Robert Ottosson som är en av de aktiva som står bakom festivalen.

Största delen av festivalprogrammet händer på Kulturhuset Grand, men det finns också generöst med programpunkter på andra håll i Borgå och även i Sibbo. På Grand handlar det mycket om workshoppar och intervjuer med både inhemska och utländska artister.

I kafeterian pågår en paneldebatt med några ur konstnärskollektivet RIKKI som diskuterar hur man arbetar med psykisk ohälsa i serietecknandet. Diskussionen handlar bland annat om tabut kring psykisk ohälsa och var gränsen till psykisk ohälsa egentligen går – är det inte i själva verket så att alla människor i något skede i livet tampas med psykisk ohälsa?

Serier i mängder

På andra våningen är det samtidigt full ruljangs på serietidningsbasaren. Kati Rapia från Lovisa är en av konstnärerna som ställer ut verk och på försäljningsbordet ligger serier gjorda av kollektivet Kutikuti. Rapia har deltagit i seriefestivalen på ett eller annat sätt sedan den ordnades för första gången.

– Det är jättefin stämning här. Det är alltid bra att sådana här evenemang ordnas på andra platser än i Helsingfors. I Borgå finns också en stark gemenskap mellan serietecknare och staden har verkligen också engagerat sig, vilket är roligt, säger hon.

På basaren finns också serietecknare Pertti Jarla som i år firar ett decennium med den populära serien Fingerpori.

– Festivalens tema hänger bra ihop med Fingerpori som är en mycket avgränsad och stillastående plats. Jag har ännu inte fört Fingerpori ut i världen men det kan vara möjligt att det blir något sådant album i framtiden för det är ett intressant tema.

Tatueringsshow med seriefigurer

Senare på eftermiddagen är det dags för ett mer udda inslag i programmet. Då ska nämligen Jarla tatueras samtidigt som han intervjuas av förlagsredaktören Vesa Kataisto. Det är Jarlas övre vänsterarm som ska prydas med seriefiguren katten Felix.

– Jag är nervös för tatuerandet men inte så mycket för intervjun. Fast jag tatuerat mig en gång tidigare är jag inte van och är därför lite spänd. Det kan nog göra ont men kanske smärtan inspirerar mig, säger Jarla skrattande.

Under dagen har det varit drop-in på Tatueringsstudion Electric Wonderland då det varit fritt fram för vem som helst att få en seriefigur förevigad på huden.

– Det har droppat in några kunder under dagen men ingen av dem valde att ta en seriefigur. Vi provade konceptet även i fjol och då var det några kunder som gjorde det. Men det finns ju tid kvar ännu i dag för att någon skulle komma förbi. Pertti ska ju ha sin tatuering i alla fall, säger tatueraren Desirée Kaario.

Redan en god stund innan tatueringssessionen börjar har det hunnit bli proppfullt i salongen. Några nyfikna får nöja sig med att stå utomhus och får följa med sessionen genom fönstret. Jarla tar sedan plats i tatueringsstolen med en öl i handen och efter att de första sticken gjorts med tatueringsnålen verkar hans nervositet ha lättat.

– Jag har fått rådet att man ska ta en tatuering när man är bakfull för då tänker man inte för mycket, skrattar Jarla.