Skämmig pjäs nominerad för Antonia-priset

NOMINERAD. Johanna Dikert och pjäsförfattaren Johanna Holmström (t.h.) i pjäsen Festen som är en av fyra föreställningar nominerade till Antonia-priset 2017. De övriga är ´ Allt som sägs, Ramy – In the frontline och Peggy Pickit ser Guds ansikte. Bild: Haliz Muhilden

Fyra föreställningar tävlar om Antonia-priset 2017. Bland dem hittas Johanna Holmströms feelgoodföreställning Festen som sattes upp på Nicken-scenen i vintras.

Sibbobördiga Johanna Holmström är mera känd som författare än som scenkonstnär, men efter att hennes pjäs Stephen Hawking är inte rädd för mörkret spelades på Viirus 2015 kontaktades hon v scenkonstduon Sisko, det vill säga skådespelaren Malou Zilliacus och journalisten Johanna Dikert. Holmström blev tillfrågad om hon ville delta i ett nytt projekt och Anna-Sofia Nylund engagerades som regissör. Alla fyra stod på scenen i pjäsen som gottade sig på kollektiva skamkänslor och tjusade kritikerna med träffsäker vardagskomik.

De övriga nominerade föreställningarna för Antonia-priset 2017 är Viirus-produktionerna Allt som sägs och Ramy – In the frontline samt Svenska Teatern-pjäsen Peggy Pickit ser Guds ansikte. Juryn som ska utse vinnaren bland de fyra pjäserna består av teatervetarna Pirkko Koski, professor emerita i teatervetenskap, Anders Carlsson, professor i skådespelarkonst, samt Linnea Stara och Brigantia Törnqvist, båda filosofie magistrar i teatervetenskap.

Syftet med Antonia-priset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Priset instiftades 2006 och är uppkallat efter Antonia Ringbom som var med och grundade Hangö Teaterträff 1991. Priset som delas ut i samband med året teaterträff som går av stapeln den 10 juni.